Ruski milioner Antonov postao suvlasnik Spykera

Ruski milioner Vladimir Antonov postaje suvlasnik holandskog proizvođača superautomobila Spyker, koji je vlasnik švedskog Saaba.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 17:02h

Oaj 36-godišnji Rus uložiće u Spyker oko 30 miliona eura i dobiće 29,9 odsto vlasništva. Ova investicija bi trebalo da označi konačni spas Saaba, koga nije spasilo Spykerovo preuzimanje od General Motorsa.

Antonov je bio među kandidatima za kupovinu Saaba i ranije, kada je General Motors prodavao švedsku marku, ali Amerikanci nisu željeli da posluju sa bogatim Rusom. Ipak, Antonov je dočekao svoju priliku za ulazak u Saab zaobilaznim putem.

Rus je još prije nekoliko godina uložio novac u manufakturu CPP Global Holdings u Koventriju, koja zapošljava 250 stručnjaka iz automobilske inustrije. Firma postoji od 1995. godine, a od 2000. godine proizvodi djelove za Spyker. Od 2009. proizvdnja Spykerovog modela C8 Aileron prebačena je u Koventri.

Malo po malo Antonov i Spyker su se zbližavali, da bi početkom ove godine Rus i zvanično zatražio suvlasništvo. Najavio je uplatu 15 miliona eura odmah i 17 miliona eura u sljedećih šest godina. Posao je trebalo da odobri švedska Nacionalna agencija za dug, a ovih dana i ta formalnost je obavljena, tako da je Antonov dobio zeleno svijetlo za širenje svog poslovnog carstva.

Bogatstvo Vladimira Antonova procjenjuje se na 300 miliona eura, a nedavno je kupio i engleski fudbalski klub FC Portsmouth. Koliko je legalno došao do svog bogatstva, ne znamo, ali zanimljivo je da su ga istraživali zbog navodnih veza njegove porodice, a to je bio glavni razlog zašto GM nije želio da mu prepusti Saab.

Bonus video: