AKTUELNO

Priprema klima-uređaja za sezonu hlađenja

"Preventiva je najbolji način da se spriječe veći kvarovi i troškovi održavanja auto-klime, pa prije vrućina obavezno treba obaviti pregled u specijalizovanom servisu.
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 11:18h
S7 t1
Kar: 3.204
NN SAVJETI MAJSTORA: KAKO DA PRIPREMIMO KLIMA-UREĐAJ ZA VRELE DANE
N Preventiva je uslov za efikasno hlađenje
Pošto većina vozača uključi klimu tek sa prvim vrućinama, odlučili smo da na vrijeme podsjetimo sve one koji imaju ovaj uređaj u svom automobilu na šta sve treba da obrate pažnju, da ne bi doživjeli neprijatno iznenađenje u trenutku kad im je ovaj uređaj najviše potreban.
Stručne savjete smo potražili u servisu “Frigomax Vuković” čiji je vlasnik Vlatko Vuković Zetski, jedan od najiskusnijih i najrenomiranijih majstora u u Crnoj Gori u oblasti rashladnih sistema kod motornih vozila.
“Prije svega”, kaže Vuković, “treba znati da je preventiva najbolji način da se spriječe veći kvarovi i troškovi održavanja”.
Po pravilu, klima-uređaj bi trebalo da traje koliko i auto, ali u slučaju da vlasnik o njoj ne vodi računa problemi su neizbježni. Zato je preporučljivo da se prije dolaska perioda godine sa izuzetno visokim temperaturama, obavezno izvrši kontrola klima-uređaja u specijalizovanom servisu.
“Eventualna pojava neprijatnog mirisa ili brujanje koje se čuje kada uključite klimu su siguran znak da je potrebna intervencija.” – kaže Vuković. “Neprijatan miris iza sebe krije procese raspadanja čije produkte kompresor ubacuje direktno u kabinu, što je štetno po zdravlje putnika, dok brujanje može da ukaže na kvar na ležaju remenice, što direktno prouzrokuje oštećenje najskupljeg dijela sistema – kompresora”.
Da ne bi uopšte došlo do ovakvog scenarija, trebalo bi da bar jednom godišnje prekontrolišemo rad sistema. Ta provjera se sastoji od provjere pritiska u sistemu i količine freona. Za taj postupak je potrebna posebna oprema, pa pošto većinom nijesmo u mogućnosti to sami da uradimo, moramo se uputiti u servis.
“Svaki automobil ima propisanu količinu freona koja treba da bude u klima-uređaju. Eventualni manjak freona ukazuje na potencijalnu tačku curenja, ali on može i sam da ispari iz sistema tokom dužeg vremenskog perioda” – objašnjava Vuković. “Ako fali freona, sistem se dopunjava odgovarajućom količinom. Zbog manjka freona opasnosti je izložen i kompresor, jer se on hladi freonom koji se vraća iz isparivača”.
Inače, u novijim automobilima se koristi freon sa ekološkim karakteristikama R134a, a sa njim u sistemu kruži i tačno određena količina ulja koje ima funkciju podmazivanja unutrašnjih djelova sistema.
Brujanje ležaja remenice koja pokreće kompresor treba posebno ozbiljno shvatiti, pošto ono ima vrlo neugodne posljedice.
“Nepravilan rad ovog ležaja vremenom može da potpuno uništi takozvani vrat kompresora, što će vlasniku iz džepa izbiti i preko 200 eura, u zavisnosti od vrste kompresora” – upozorava majstor Vuković. “Zato je vrlo bitno da se ovaj ležaj provjeri i zamijeni čim vlasnik vozila osjeti da je zvuk rada kompresora drugačiji”.
Na kraju, pošto je pred nama period kada ćemo skoro svakodnevno koristiti klimu u automobilu, majstor Zetski savjetuje I kako da je koristimo, a da ne opteretimo sistem: “U suštini, opterećenje kompresora ne zavisi mnogo od temperature I brzine ventilatora koju odaberete, ali je najbolje da klima stalno radi malom brzinom i na nekoj optimalnoj, ne ekstremno niskoj temperaturi.”
“Ono što je bitno za sistem smo već pomenuli, a to je propisna količina freona, ispravnost djelova i čistoća hladnjaka” - objašnjava Vuković.
BOX 1
kar: 416
N Perite hladnjak klime
Opterećenje kompresora je veliko i kada je zbog spoljašnjih faktora ometeno hlađenje freona u hladnjaku klime koji se obično nalazi odmah iza prednje maske. Najčešći uzrok toga su prljavština i uginuli insekti koji se zaglave između ćelija hladnjaka. Zbog toga bi s vremena na vrijeme trebalo isprati ovaj hladnjak, ali ne vodom pod velikim pritiskom da se ne bi pokrivile ćelije, već normalnim mlazom iz crijeva.
BOX 2
kar: 444
N Kako da sami utvrdite neispravnost
“Okvirnu procjenu rada klima-uređaja može da izvrši i sam vlasnik vozila”, otkriva Vuković. “Prvo treba doći do dvije cijevi kroz koje cirkuliše freon, a koje se najčešće nalaze jedna do druge u predjelu ispod vjetrobranskog stakla. Zatim treba da ih dodirne radi procjene temperature. Široka cijev (usisna) treba da bude hladna, a tanka (potisna) bi trebalo da bude mlaka. Ukoliko nije tako, to je siguran znak da treba da pođete do majstora.”
BOX 3
kar: 994
N Dezinfekcija sistema
Da bi vazduh koji udišete vi I vaši saputnici bio čist, u redovno održavanje klima uređaja spada i čišćenje ili zamjena filtera polena, prilikom čega je poželjno izvršiti i dezinfekciju sistema. U suštini, ako imate malo iskustva i vještine, ovo možete i sami da uradite.
Prije svega, naravno, treba locirati filter polena. Riječ je o filteru koji se nalazi na otvoru kroz koji ulazi vazduh neophodan za ventilaciju kabine, a koji se obično nalazi ispod plastike u podnožju vjetrobranskog stakla. Pažljivo uklonite plastiku, a zatim skinite filter. U zavisnosti od toga kad ste ga posljednji put zamijenili i u kakvom je stanju, procijenite da li ga treba samo izduvati ili ga zamijeniti. Prije nego što ga vratite, uključite klima-uređaj i istovremeno prskajte nekoliko sekundi specijalni sprej za dezinfekciju u otvor za ventilaciju. Nakon toga sve vratite u prvobitno stanje. Ako nijeste sigurni da ovo možete da izvedete najbolje bi bilo da posao povjerite specijalizovanoj osobi u servisu.
Prilikom servisiranja klima uređaja
Opasna po zdravlje, ili ne?
Mnogi naši vozači još uvek misle da je klima uređaj štetan po zdravlje. Ovo uvreženo mišljenje posledica je neobaveštenosti i krajnje slobodnog tumačenja posledica koje nedovoljno održavani klima uređaj može prouzrokovati. Najpre se obično pomisli na temperaturni šok koji nastaje kada se iz rashlađenog automobila izađe na vrelo sunce. Osetljivije osobe ovo doživljavaju vrlo teško, ali lek za ovu pojavu zapravo je veoma jednostavan. Potrebno je samo nekoliko minuta pre izlaska iz vozila isključiti klimu i podesiti je tako da temperatura u vozilu bude oko 7-8˚C niža od spoljne. Time se mogu izbeći nagle temperaturne promene, a isparivaču se daje dovoljno vremena da se osuši. Naime, upravo je vlažni isparivač podloga za razvoj bakterija i gljivica koje počnu da zaudaraju kada se namnože i koje predstavljaju izvor respiratornih infekcija.
Dakle, tvrdnje mnogih vozača da im se deca razbole čim počnu da koriste klimu uglavnom je tačna. Dečiji organizam je nežniji, ima slabiji imuni sistem koji uvek podlegne bakterijama, virusima i gljivicama pre organizma odraslog čoveka. Rešenje za ovaj problem svakako postoji, a pritom nije ni skupo. Potrebno je samo jednom u šest meseci, ili najmanje jednom godišnje, izvršiti tretman čišćenja isparivača i izduvnih tunela. Ova intervencija u proseku košta 3.500 dinara, a sa njom se preporučuje i zamena polenskog filtera. Međutim, sve ovo ima smisla samo ako se obavlja u stručnom servisu.
Ako se još ima u vidu koliko organizam gubi manje tečnosti i dragocenih soli zahvaljući klimi, može se zaključiti da klima ne samo da ni na koji način ne šteti zdravlju ukoliko se redovno održava, već mu, naprotiv, koristi. Na dužim putovanjima znatno smanjuje zamor i razdražljivost vozača, i time doprinosi većoj bezbednosti.
Klima bruji ? da li je to opasno?
Klima uređaj je mnogo komplikovaniji i zahtevniji nego što se to može činiti na prvi pogled. Većina vozača je ne koristi tokom cele godine, pa se često dešava da kompresor nema dovoljno ulja i gasa. Brujanje i menjanje zvuka u radu klime je pouzdan znak da sa uređajem nešto nije u redu. Naime, rashladna tečnost je u stvari precizno određena smeša gasa i ulja tako da se, prilikom curenja smeše iz sistema, pored gasa gubi i ulje, zbog čijeg nedostatka strada najskuplji deo celokupnog sistema ? kompresor. On prouzrokuje još oštećenja na sistemu: na filteru, sušaču, te ekspanzivnom ventilu, pa zahteva radove na čišćenju celog sistema. Samo ispuštanje rashladne smeše vozač ne može da primeti, zbog čega je preporučljivo redovono servisirati klimu. Optimalna klimatizacija se može ostvariti samo ako svi delovi i sklopovi klime zajedno i usklađeno funkcionišu. Skupe kvarove je moguće izbeći redovnim korišćem klime. Potrebno ju je uključivati tokom cele godine jednom nedeljno na pet minuta, pa i zimi, kada može pomoći pri efikasnijem odmagljivanju stakala.
Dopunjavanje rashladnom tečnošću
Dopunjavanje gasom klima uređaja može biti prilično rizično, pogotovo što to kod nas obavljaju nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji se poslednjih godina ne koriste za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas. Potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje ? gas, što je različito kod svakog modela klima uređaja. Takođe, veoma je teško utvrditi koja je količina gasa i ulja u sistemu. Izuzetno je važno u kom je trenutku klima prestala da hladi. Ako se to dogodilo dok je klima bila uključena, rashladna tečnost je iscurila na strani visokog pritiska i tada nema mogućnosti za dopunjavanje. Ako se smeša izgubila na strani niskog pritiska, tada je moguće dopuniti sistem, ali samo po strogo utvrđenim parametrima.
Najveći problem je činjenica da vozači ne obavljaju redovan, a često ni veliki (dvogodišnji) servis, na kome se ispituje čak 17 operacija celokupnog sistema. Nikako nije dovoljno uraditi samo tretman čišćenja. Zamena polenskog filtera preporučuje se na 10.000 pređenih kilometara. Dakle, servisiranje klime zahteva redovno i stručno održavanje. Po pravilu bi ovaj rashladni uređaj trebalo da traje koliko i automobil, ali se nemar skupo plaća.
Za početak treba obratiti pažnju bar na ove najvažnije karakteristike klima uređaja. Toplija leta u našim krajevima uzrok su sve većeg procenta prodatih četvorotočkaša sa serijski ugrađenim klima uređajima. Bitno je naglasiti da u Srbiji postoje firme koje i naknadno ugrađuju ove sisteme u vozila.
Duža putovanja hroničnim bolesnicima predstavljaju povišen napor. Preporuka lekara je da se takve osobe tokom vrelih dana prevoze isključivo u klimatizovanim vozilima.

Pošto većina vozača uključi klimu tek sa prvim vrućinama, odlučili smo da na vrijeme podsjetimo sve one koji imaju ovaj uređaj u svom automobilu na šta sve treba da obrate pažnju, da ne bi doživjeli neprijatno iznenađenje u trenutku kad im je ovaj uređaj najviše potreban.

Stručne savjete smo potražili u servisu “Frigomax Vuković” čiji je vlasnik Vlatko Vuković Zetski, jedan od najiskusnijih i najrenomiranijih majstora u u Crnoj Gori u oblasti rashladnih sistema kod motornih vozila.

“Prije svega”, kaže Vuković, “treba znati da je preventiva najbolji način da se spriječe veći kvarovi i troškovi održavanja”. Po pravilu, klima-uređaj bi trebalo da traje koliko i auto, ali u slučaju da vlasnik o njoj ne vodi računa problemi su neizbježni.

Zato je preporučljivo da se prije dolaska perioda godine sa izuzetno visokim temperaturama, obavezno izvrši kontrola klima-uređaja u specijalizovanom servisu.

“Eventualna pojava neprijatnog mirisa ili brujanje koje se čuje kada uključite klimu su siguran znak da je potrebna intervencija.” – kaže Vuković. “Neprijatan miris iza sebe krije pojavu bakterija na isparivaču čije produkte ventilator ubacuje direktno u kabinu, što je štetno po zdravlje putnika, dok brujanje može da ukaže na kvar na ležaju remenice, što direktno prouzrokuje oštećenje najskupljeg dijela sistema – kompresora”.

Da ne bi uopšte došlo do ovakvog scenarija, trebalo bi da bar jednom godišnje prekontrolišemo rad sistema. Ta provjera se sastoji od provjere pritiska u sistemu i količine freona.

Za taj postupak je potrebna posebna oprema, pa pošto većinom nijesmo u mogućnosti to sami da uradimo, moramo se uputiti u servis.“Svaki automobil ima propisanu količinu freona koja treba da bude u klima-uređaju.

Eventualni manjak freona ukazuje na potencijalnu tačku curenja, ali on može i sam da ispari iz sistema tokom dužeg vremenskog perioda” – objašnjava Vuković.

“Ako fali freona, sistem se dopunjava odgovarajućom količinom. Zbog manjka freona opasnosti je izložen i kompresor, jer se on hladi freonom koji se vraća iz isparivača”.

Inače, u novijim automobilima se koristi freon sa ekološkim karakteristikama R134a, a sa njim u sistemu kruži i tačno određena količina ulja koje ima funkciju podmazivanja unutrašnjih djelova sistema.

Brujanje ležaja remenice koja pokreće kompresor treba posebno ozbiljno shvatiti, pošto ono ima vrlo neugodne posljedice.

“Nepravilan rad ovog ležaja vremenom može da potpuno uništi takozvani vrat kompresora, što će vlasniku iz džepa izbiti i preko 200 eura, u zavisnosti od vrste kompresora” – upozorava majstor Vuković.

“Zato je vrlo bitno da se ovaj ležaj provjeri i zamijeni čim vlasnik vozila osjeti da je zvuk rada kompresora drugačiji”.

Na kraju, pošto je pred nama period kada ćemo skoro svakodnevno koristiti klimu u automobilu, majstor Zetski savjetuje I kako da je koristimo, a da ne opteretimo sistem: “U suštini, opterećenje kompresora ne zavisi mnogo od temperature I brzine ventilatora koju odaberete, ali je najbolje da klima stalno radi malom brzinom i na nekoj optimalnoj, ne ekstremno niskoj temperaturi.”

“Ono što je bitno za sistem smo već pomenuli, a to je propisna količina freona, ispravnost djelova i čistoća hladnjaka” - objašnjava Vuković.

Perite hladnjak klime

Opterećenje kompresora je veliko i kada je zbog spoljašnjih faktora ometeno hlađenje freona u hladnjaku klime koji se obično nalazi odmah iza prednje maske. Najčešći uzrok toga su prljavština i uginuli insekti koji se zaglave između ćelija hladnjaka.

Zbog toga bi s vremena na vrijeme trebalo isprati ovaj hladnjak, ali ne vodom pod velikim pritiskom da se ne bi pokrivile ćelije, već normalnim mlazom iz crijeva. Kako da sami utvrdite neispravnost

“Okvirnu procjenu rada klima-uređaja može da izvrši i sam vlasnik vozila”, otkriva Vuković.

“Prvo treba doći do dvije cijevi kroz koje cirkuliše freon, a koje se najčešće nalaze jedna do druge u predjelu ispod vjetrobranskog stakla. Zatim treba da ih dodirne radi procjene temperature. Široka cijev (usisna) treba da bude hladna, a tanka (potisna) bi trebalo da bude mlaka. Ukoliko nije tako, to je siguran znak da treba da pođete do majstora.”