Leksus GS napada BMW seriju 5

Leksus se sprema za veliki korak naprijed u klasi hibridnih limuzina, a dokaz za to je koncept LF-Gh, koji će biti prikazan na sajmu u Njujorku ove nedjelje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 07:35h

LF-Gh (Lexus Future Grand touring Hybrid) donosi evoluciju dizajnerskog jezika nazvanog “L-finesse”.

Ova limuzina ima agresivni prednji dio, na kome dominira velika maska.

Atraktivan izgled ima za cilj da preotme dio kupaca njemačkim premijum rivalima, ali promjene nijesu samo kozmetičke prirode.

Velika rešetka hladnjaka poboljšava aerodinamičke osobine, dok par ventilacionih otvora na prednjem braniku pomaže u dovodu vazduha za hlađenje kočnica.

Koncept je dug 4.890 mm, širok 1.870 mm i visok 1.450 mm, što znači da je 4 cm duži i 5 cm širi, ali i 2 cm niži od aktuelnog modela GS u cilju boljeg izgleda.

Izbočeni blatobrani i bočne suknjice daju ovom hibridu snažan nizak stav.

Pozadi je slična situacija, a LED svjetla i zaobljeni spojler su najprimjetniji vizuelni detalji.

Par fotografija detalja u kabini ne daju potpunu sliku o tome kako će ona izgledati, ali u Leksusu obećavaju da će ona biti više prilagođena vozaču.

Po tradiciji, unutrašnjost će obilovati visokokvalitetnim materijalima i luksuznom opremom, dok će kvalitet završne obrade biti na prepoznatljivom Leksusovom nivou – blizu savršenstva.

O pogonskom sklopu još uvijek ništa nije saopšteno, mada kompanija navodi da će GS biti zasnovan na naprednoj platformi sa pogonom na zadnje točkove i da će u cilju smanjenja težine biti korišćeni visokotehnološki procesi i materijali.

Predviđen je za prevoz četiri osobe, a pod haubom bi trebalo da bude nešto što će odgovarati izgledu. Upućeni tvrde da će to biti šestocilindarski benzinski motor kome će pomagati baterije. Razmatra se i upotreba četvorocilindarskog hibrida sličnog onome koji pokreće CT 200h.

Iako se trenutno vodi kao koncept, LF-Gh je vrlo blizak serijskoj proizvodnji. Serijski model će debitovati na sajmu u Frankfurtu u septembru, a prodaja počinje u prvoj polovini 2012.

Bonus video: