Novi BMW M5

Nova superlimuzina bavarskog proizvođača raspolaže sa manjim motorom nego prošla generacija, ali ima više snage i manju potrošnju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 16:17h
EKSKLUZIVNO: BMW OBJAVIO PRVE FOTOGRAFIJE KONCEPTA VISOKOPERFORMANSNE LIMUZINE
N Novi M5!
PN
Nova superlimuzina bavarskog proizvođača raspolaže sa manjim motorom nego prošla generacija, ali ima više snage i manju potrošnju. Nakon debija concept verzije u Šangaju, serijski model se očekuje u septembru na sajmu u Frankfurtu
Ultimativna superlimuzina se vraća na scenu u novom izdanju! BMW je spreman da na sajmu automobila u Šangaju krajem mjeseca otkrije najnoviji M5.
Prošlo je više od 20 godina otkad je bavarska kompanija napravila prvu zvaničnu visokoperformansnu verziju svog modela sa četvoro vrata, ali i najnoviji M5 dokazuje da je vjeran formuli snažnog motora i diskretnog izgleda.
Velika novost je pogonski sklop. Moćni petolitarski V10 motor sa 507 KS je mjesto prepustio manjem tvin-turbo V8 agregatu. Međutim, ljubitelji M5 ne treba da očajavaju, jer ljudi bliski BMW-u obećavaju snagu od čak 570 konja. Uklanjanje dva cilindra će svakako smanjiti potrošnju goriva. Zvanični podaci još nijesu objavljeni, ali stop-start tehnologija će novom modelu pomoći da troši znatno manje od prošle generacije kojoj je za prelazak 100 kilometara po fabričkim podacima trebalo 14,9 litara benzina. Po našim saznanjima, potrošnja će biti srezana na samo 10,8 l/100 km.
Sa druge strane, dodatne količine obrtnog momenta pri nižim obrtajima koje su rezultat turbopunjenja bi trebalo da M5 učine pogodnijim za svakodnevnu upotrebu.
Motor je povezan sa sedmostepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom koji nudi brže šaltovanje u ručnom načinu rada i tečniju vožnju u automatskom modu.
M divizija je takođe usavršila podešenje ogibljenja, a dugotrajno testiranje na poznatoj stazi Nirburgring bi trebalo da rezultira vrhunskom upravljivošću, što se od M5-ice i očekuje.
Zadnja osovina je opremljena “Active M” diferencijalom da bi se spriječio gubitak prijanjanja na klizavoj podlozi i kada se ubrzava pri izlasku iz krivine.
Model koji će biti izložen u Šangaju je zvanično koncept, ali će proizvodna varijanta biti lansirana već na septembarskom sajmu u Frankfurtu, i trebalo bi da bude identičnog izgleda. Prodaja počinje krajem godine, a u pripremi je i karavanska varijanta. Cijene bi trebalo da startuju od oko 75.000 eura.
BOX
Kar: 520
N Vuk u jagnjećoj koži
Kao što smo pomenuli, dizajn je vrlo suptilan i samo u određenim detaljima se razlikuje od standardnog modela. Sprijeda, tri rešetke u obliku saća su sada postavljene ispod maske, dok pozadi samo difuzor, tanki spojler na vratima prtljažnika i četvorostruki završeci izduvnog sistema odvajaju ovu top varijantu od slabijih rođaka. Čak ni boja - elegantna “Chrome Shadow” nijansa – ne naglašava potencijal ovog automobila. Mnogo jasniji pokazatelj karaktera M5 se može uočiti na velikim 20-inčnim aluminijumskim točkovima.

BMW je spreman da na sajmu automobila u Šangaju krajem mjeseca otkrije najnoviji M5.

Najnoviji M5 dokazuje da je vjeran formuli snažnog motora i diskretnog izgleda, a velika novost je pogonski sklop.

Moćni petolitarski V10 motor sa 507 KS je mjesto prepustio manjem tvin-turbo V8 agregatu koji će imati čak 560 konja, a trošiće 25 odsto manje od prošle generacije, nagovještavaju u BMW-u.

Motor je povezan sa sedmostepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom koji nudi brže šaltovanje u ručnom načinu rada i tečniju vožnju u automatskom modu.

Dizajn je vrlo suptilan i samo u određenim detaljima se razlikuje od standardnog modela. Sprijeda, tri rešetke u obliku saća su sada postavljene ispod maske, dok pozadi samo difuzor, tanki spojler na vratima prtljažnika i četvorostruki završeci izduvnog sistema odvajaju ovu top varijantu od slabijih rođaka.

Čak ni boja - elegantna “Chrome Shadow” nijansa – ne naglašava potencijal ovog automobila. Mnogo jasniji pokazatelj karaktera M5 se može uočiti na velikim 20-inčnim aluminijumskim točkovima.

M divizija je takođe usavršila podešenje ogibljenja, a dugotrajno testiranje na poznatoj stazi Nirburgring bi trebalo da rezultira vrhunskom upravljivošću.

Model koji će biti izložen u Šangaju je zvanično koncept, ali će proizvodna varijanta biti lansirana već na septembarskom sajmu u Frankfurtu, i trebalo bi da bude identičnog izgleda.

Prodaja počinje krajem godine, a u pripremi je i karavanska varijanta. Cijene bi trebalo da startuju od oko 75.000 eura.

Bonus video: