Deset savjeta za manju potrošnju

Posljedice rekordnih cijena goriva možemo malo da ublažimo određenim mjerama štednje u toku vožnje. Evo kako da za isti novac pređete više kilometara.
257 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 07:31h

Rekordne cijene goriva u Crnoj Gori vožnju čine još većim luksuzom. Međutim, posljedice možemo malo da ublažimo određenim mjerama štednje u toku vožnje, a ovdje smo pripremili 10 najznačajnijih koje će vam pomoći da za isti novac pređete više kilometara.1. Birajte brzinuVožnja u većoj brzini manjim brojem obrtaja je vrlo efikasan način da se uštedi gorivo. Vozilo koje se kreće brzinom od 60 km/h u trećoj brzini troši 15 odsto više goriva nego ono koje se istom brzinom kreće u četvrtom stepenu prenosa. Međutim, ne treba pretjerivati i “gušiti” motor jer tada možete stvoriti kontraefekat. 2. Vozite tečnoPredvidite situaciju. Laganim dodavanjem gasa i izbjegavanjem naglog kočenja smanjićete i potrošnju i habanje kočionih pločica. Probajte da se prilagodite saobraćaju prilaskom raskrsnici. Na primjer, ako vidite da je na semaforu crveno svjetlo, nema potrebe da dajete gas, pa onda naglo da kočite. Usporite i možda ćete proći upravo kad se upali zeleno. Istraživanja ukazuju da tehnika vožnje može da utiče da se potrošnja goriva smanji čak do 30 odsto.3. Isključite motorOva mjera treba da se primjenjuje selektivno. Gašenje motora na nekoliko sekundi zapravo može da poveća potrošnju, jer se pri startovanju potroši više nego u leru za tako kratak period. Međutim, ako planirate da se zaustavite na više od minut, onda je bolje da ugasite motor.4. Krenite odmahNema potrebe za zagrijavanjem motora pri prvom jutarnjem paljenju, posebno ne sad kad je zima za nama.Ipak, nemojte da odmah opterećujete motor tjerajući ga u visoke obrtaje, dok ne dostigne radnu temperaturu. 5. Olakšajte autoRazmislite šta vam je potrebno za put. Ako vam neke stvari iz prtljažnika ne trebaju, izbacite ih. Što je manji teret koji automobil vuče, manja je i potrošnja.6. Provjeravajte pritisak u gumamaPritisak u gumama vremenom opada, a ako ih ne dopumpate s vremena na vrijeme, to će se odraziti kako na trošenje samih pneumatika, tako i na povećanje potrošnje goriva. Provjeravajte pritisak bar na svake dvije nedjelje.

7. Ne otvarajte prozorePočinju topliji dani i neki će svakako sve češće praktikovati djelimično otvaranje prozora tokom vožnje. Ovakva navika znatno može da poveća potrošnju, više nego uključeni klima-uređaj. Tokom vrelih dana, zatvorite prozore i uključite klimu, ako je vaš auto posjeduje, a ako ne prednje prozore otvorite najviše do pet centimetara, a zadnje do dva. Naravno, pošto i klima povećava potrošnju, gledajte da je koristite racionalno.8. Promijenite autoAko ste već planirali da svoj stari auto kod koga je potrošnja izmakla kontroli zamijenite, sad je pravi trenutak. Cijene novih i polovnih vozila na tržištu nikada nijesu bile niže, a ako se odlučite za štedljivo vozilo prikladne kubikaže i snage, biće vam još isplativije.9. Birajte veličinuU slučaju da ste se odlučili da promijenite auto ili kupujete svoj prvi automobil, savjetujemo da odaberete vozilo odgovarajuće veličine. Naravno, ne predlažemo kupovinu smarta ako imate porodicu, ali nema potrebe ni da kupujete audi A8 ako ste samac, a želite da smanjite troškove goriva. Osim toga, veća vozila često imaju motore veće snage i kubikaže, pa je i registracija skuplja. Ako prelazite veća rastojanja, razmotrite kupovinu dizelaša ili auta sa pogonom na tečni naftni gas.

10. Ostavite auto kod kuće

Vjerovatno najbolji način da se smanji potrošnja goriva je da se automobil ostavi kod kuće kad god se to može. Mnoge kratke relacije koje često zahtijevaju dosta goriva, posebno tokom lijepih proljećnih dana možemo da pređemo pješke, što je preporučljivo i za zdravlje i za novčanik, a često se dešava da se stigne brže nego automobilom.

Mehanička ispravnostOsim tehnike vožnje i mjera štednje, treba voditi računa da automobil bude mehanički ispravan, jer samo tako može da ima optimalnu potrošnju goriva. Jedan od najčešćih uzroka povećanja potrošnje goriva automobila je prljav filter vazduha. Kako mehaničari vole slikovito da objasne, to je kao da vas neko tjera da trčite sa krpom u ustima. Dotok vazduha u cilindre je tada otežan, pa je sagorijevanje nepotpuno. Provjeravajte filter u redovnim intervalima.Svjećice kod benzinskih motora treba da budu u dobrom stanju da bi paljenje bilo efikasno, a samim tim i potrošnja. Mijenjajte svjećice koje su dotrajale.

Bonus video: