NAKON KATASTROFE

Brz oporavak japanske autoindustrije?

Japanska Tojota produžila je do 22. marta rok do kojeg će biti zatvoreno 12 glavnih fabrika za izradu automobila u zemlji poslije katastrofalnog zemljotresa. Da li će se i kako to odraziti na globalnu autoindustriju?
0 komentar(a)
Japan, Foto: Beta
Japan, Foto: Beta
Ažurirano: 26.02.2019. 23:54h

Ranije je objavljeno da bi fabrike mogle ponovo da budu puštene u rad u četvrtak, podsjećaju agencije, navodeći da zatvaranje fabrika od ponedeljka već ima posljedice - smanjena je proizvodnja za 40.000 vozila, prenosi B92.

Tojota, najveći proizvođač automobila na svijetu, prethodno je saopštila da će od 17. marta pokrenuti proizvodnju u jednom broju pogona za izradu djelova za automobile, što će biti prvo oživljavanje fabrika kompanije od zemljotresa. U fabrikama će se izrađivati djelovi potrebni servisnim centrima u zemlji za popravku Tojotinih vozila koja se sada nalaze na putevima, izjavio je zvanični predstavnik kompanije.

Pojačana prozvodnja van Japana

Od 21. marta Toyota će takođe početi da izrađuje delove za isporuke montažnim pogonima u inostranstvu, objavila je kompanija.

Nakon što je do sada najjači japanski zemljotres oštetio njihove fabrike, Tojota, Nisan i Honda mogu da ograniče gubitke samo kada ponovo počnu da rade montažne linije, ali analitičari tvrde da bi skok domaćeg jena mogao da nanese više štete kompanijama nego prirodna katastrofa.

Najviše će biti pogođena Tojota, koja izrađuje ukupno 38 odsto vozila u zemlji, u poređenju sa 24 odsto montaže Nisana i 22 procenta Honde. Tojota isporučuje više od polovine svoje proizvodnje na inostrana tržišta.

Japanski jen

"Kretanje japanskog jena u narednih tri do šest meseci, kao rezultat katastrofalnog potresa, takođe će ugroziti profitabilnost japanskih autokompanija," objavio je "Fič rejtings" u najnovijem izveštaju, a prenio Rojters. Dolar je pao tri odsto u odnosu na jen od katastrofe i sada se nalazi na najnižem niovu do sada. Dolar se prodavao za oko 80,8 jena u srijedu, nakon što je jen izašao iz rekordno niskog nivoa 1995. godine od 79,75 jena za dolar.

Tojota je objavila da će u četvrtak pokrenuti pogone za izradu autodjelova, ali će glavne fabrike za izradu automobila ostati zatvorene. Uprava kompanije još nije odlučila kada će biti pokrenute montažne trake.

Za tri dana obustavljanja proizvodnje, broj montiranih automobila smanjen je za oko 40.000. Kompanija je objavila da će zatvaranje pogona snabdjevačkih fabrika ugroziti rad fabrika za izradu automobila, a u međuvremenu je smanjena proizvodnja u pogonima u Tajlandu i Sjevernoj Americi dok se ne procijene posljedice na moguće snabdijevanje.

Honda je ponovila plan suspenzije kompletne proizvodnje u Japanu najmanje do nedelje. Nissan je objavio da proizvodnja ostaje blokirana u svim domaćim pogonima za montažu kola, ističući da će se pre odluke o novom pokretanju montažnih traka konsultovati sa proizvođačima delova. Ova kompanija je izradila oko 82.000 kola u januaru u Japanu.

Samo nekoliko najvećih pogona u ugroženim krajevima Japana

Proizvodnja automobila u Japanu koncentrisana je u centralnim i južnim regiona, a nekoliko najvećih pogona nalazi se u najugroženijim krajevima. Zatvaranje fabrika moglo bi početi da ugrožava globalnu izradu kola i snabdevače autodelovima u naredne dve sedmice zbog povezanosti čitave industrije, smatraju analitičari.

Južnokorejske firme Hjundai i KIA biće manje ugrožene poremećajima u snabdijevanju djelovima za automobile iz Japana nego evropske i američke kompanije zbog toga što najveći dio djelova obezbjeđuju na domaćem tržištu.

Japanski proizvođači djelova koji snabdevaju Hjundai nisu direktno ugroženi zemljotresom zbog toga što se nalaze u Osaki.

Akcije ipak rastu

Akcije japanskih auto-kuća danas su porasle, Tojota je skočila devet odsto, Nisan šest, a Honda 3,9 procenata.

Mazda planira da produži suspenziju proizvodnje u dvije fabrike u Japanu do 20. marta, ali nije odlučila šta će da uradi poslije toga. Fudži Hevi Industris objavio je da će najmanje do nedjelje, 20. marta, biti zatvoreno svih pet fabrika u kojima se izrađuju kola robne marke Subaru.