Lamborgini aventador debitovao u Švajcarskoj

Nova perjanica u ponudi sa V12 motorom se u odnosu na svog prethodnika, modela murćelago, ističe smanjenjem težine, povećanjem snage, manjom potrošnjom i boljim performansama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2011. 11:59h
Lamborghini je na sajmu u Ženevi predstavio model koji predstavlja veliki napredak, nazvan Aventador LP700-4.

Prvi susret sa ovim automobilom na posmatrača zaista ostavlja utisak velike moći koju posjeduje ova mašinerija.

Ogroman broj novinarskih ekipa koje su opsijedale štand italijanske kompanije dokazuje da na svijetu još uvijek postoji entuzijazam i opčinjenost visokoperformansnim sportskim draguljima, i da nije baš sve u hibridnim tehnologijama.

Nova perjanica u ponudi sa V12 motorom se u odnosu na svog prethodnika, modela murćelago, ističe smanjenjem težine, povećanjem snage, manjom potrošnjom i boljim performansama.

Njegov 6,5-litarski V12 atmosferski benzinac ima osam odsto više snage, čak 700 konja, što je dovoljno da se 1.575 kg težak 4x4 aventador do 100 km/h ubrza za samo 2,9 sekundi i da se dostigne maksimalna brzina od 350 km/h.

Emisija CO2 je pala za 20 odsto u odnosu na murćelago, i iznosi 398 g/km.

Auto je ime dobio po biku koji je učestvovao u borbama u koridi u Španiji 1993. godine, a odlikuje se širokom upotrebom ugljeničnih vlakana u konstrukciji, a sama centralna ćelija teži samo 147,5kg.

Još jedna značajna novost je i novi mjenjač, sa jednim kvačilom, koji šaltuje 40 odsto brže od starog robotizovanog e-gear mjenjača u modelu galjardo.Direktor Lamborginija Stefan Vinkelman je opisao Aventador kao skok od dvije generacije u smislu dizajna i tehnologije.

“Aventador je rezultat potpuno novog projekta, ali je istovremeno direktni nastavak vrijednosti Brenda Lamborgini” – rekao je on na lansiranju ovog superautomobila u Ženevi.

Novi Lamborginijev adut će se u prodaji naći već ovog ljeta, a cijena u Evropi će biti 255.000 eura, bez dažbina.

Bonus video: