Opel zafira turer - dnevna soba na točkovima

Sudeći po onome što ima konceptni model, buduća generacija Opelovog monovolumena će ponuditi maksimalni užitak za putnike, kombinovanjem fleksibilnosti sa osjećajem luksuza.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 07:58h

Sudeći po onome što ima konceptni model, buduća generacija Opelovog monovolumena će ponuditi maksimalni užitak za putnike, kombinovanjem fleksibilnosti sa osjećajem luksuza

Opel je pred sami početak sajma automobila u Ženevi objelodanio sve karakteristike koncepta zafira turer koji daje uvid u to kako će izgledati i na kojim principima će biti zasnovana nova generacija MPV modela zafira.

Energičan dizajn spoljašnjosti, sa farovima i maglenkama spojenim u agresivnu stilsku formu viđenu na modelu ampere ukazuje da Opel želi da i vizuelno očara publiku. LED svjetla za dnevnu vožnju, biksenonska AFL i svjetla za maglu su smješteni iza jedinstvenog pokrova od pleksiglasa. Svi ovi elementi vizuelno skraćuju prednji prepust. Profil se uzdiže prema zadnjem dijelu i stvara utisak dinamičnosti.

Obilje prostora

I pored svih ovih zanimljivih finesa, fokus dizajnera Opela je bio enterijer, to jest nadgradnja ionako fleksibilne i funkcionalne unutrašnjosti po čemu je prepoznatljiva i aktuelna generacija.

U Opelu su concept zafira turer nazvali “dnevni boravak na točkovima”, a u ovom automobile zaista postoji dosta elemenata koji opravdavaju ovu tvrdnju.

Prije svega, osvijetljena i luksuzna kabina nudi obilje prostora za putnike na zadnjim sjedištima, a promovisan je i kvalitet i revolucionarne tehnologije koje Opel namjerava da uvede u segment monovolumena.

“U ovo vozilo smo implementirali ideju prostora za opuštanje i dnevni odmor. Tko smo stvorili oazu za uživanje, bez obzira jeste li tu zbog poslovnog ili porodičnog putovanja”, kaže Mark Adams, potpredsjednik dizajna u Opelu.

Unutrašnjost zafire turer okupana je svjetlošću zahvaljujući panoramskom vjetrobranu koji se stapa sa velikim staklenim krovom.

Opelovi inženjeri su dodatno razvili koncepciju rasporeda sjedišta Flex7 prvi put viđen kod aktuelne zafire, i učinili ga boljim nego ikada. Treći red sjedišta zafire turer i dalje se može sasvim preklopiti do nivoa poda. Pritiskom na dugme, središnji dio zadnje klupe se spušta i tako se dobija luksuzan ambijent sa četiri sjedišta.

Raskoš

Odvojena zadnja sjedišta se zatim klizanjem mogu primaknuti jedno drugom, čime se stvara dosta komfora za putnike. Povrh svega, iz sjedišta se mogu aktivirati nasloni za potkoljenice putnika, pa se oni mogu ispružiti gotovo u ležeći položaj.

I to nije sve. Preklopivi trodjelni nasloni za glavu se mogu električnim putem podešavati i tako se prilagođavati potrebama različitih osoba. Iz bezbjednosnih razloga vozačev naslon za glavu ostaje u vertikalnom položaju kada je vozilo u pokretu.

Sjedala su izrađena od visokokvalitetne kože u karamel boji, u kontrastu sa tamnijim oblogama vrata i mekim tepihom.

Ako Opel u serijski model bude prenio karakteristike koje je pokazao kod ovog koncepta, može se bez bojazni tvrditi da će nova Zafira biti vrlo prijatno mjesto za život na točkovima.

Pametno skriveni šrafovi na točkovima

Dvokraki 20-inčni aluminijumski točkovi u tamnosivoj metalik boji naglašavaju sportski i luksuzni karakter ovog monovolumena.

Postoji i jedan zanimljiv detalj koji se skriva iza tankih pokrova integrisanih u krakove. Naime, Opelovi inženjeri su ih dizajnirali kao dekorativne, ali i funkcionalne štitnike šrafofa na točkovima. Moguće ih je lako i brzo otkopčati i otvoriti u obliku zvijezde kako bi se pristupilo šrafovima. Gume tipa 245/40 R20 dodaju sportski štih.

Mali turbo pod haubom

Koncept zafira turer pokreće nova verzija 1,4-litarskog turbobenzinskog motora sa tehnologijom start/stop. On je kompaktnijeg dizajna i smanjena mu je potrošnja, a njegove performanse su na nivou koji obezbjeđuje agilnu vožnju.

Ovo bi trebalo da ukaže da u Opelu namjeravaju da kod nove zafire ponude manje motore sa solidnim performansama i manjom potrošnjom nego do sada. Šasija je opremljena i revolucionarnim tehnologijama koje povećavaju udobnost i bezbjednost, kao što je sasvim prilagodljivi sistem amortizera FlexRide.

Bonus video: