Forspeed, novi Smartov koncept

Početkom mjeseca su se pojavile digitalne skice Smartovog kabrioleta koji je neodoljivo podsjećao na model Crossblade. O tom novom modelu nije se znalo ništa osim da ga je Mercedes patentirao sredinom novembra prošle godine.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 15:50h

Odmah su krenula nagađanja da će se taj kabriolet pojaviti kao konceptno vozilo na Detroitskom salonu ili u Ženevi, što je rukovodstvo Smarta i potvrdilo prilikom objavljivanja njegovih zvaničnih fotografija.

Forspeed je zasnovan na Smartovom modelu Fortwo pokretanom elektromotorom. Prema tvrdnji rukovodstva brenda, Forspeedom je zaokružena grupa njihovih elektro vozila - Fortwo Electric Drive, Escooter i smartov bicikl.

Konceptni Forspeed zamišljen je kao vozilo idealno za brzo krstarenje gradskim ulicama i to zahvaljujući pozadi smještenom elektromotoru snage 40 KS sa funkcijom kratkotrajnog povećanja snage za dodatnih 7 KS. Taj motor obezbjeđuje Forspeedu maksimalnu brzinu od 120 km/h uz autonomiju od 135 km.

Međutim, većina neće Smartov koncept pamtiti po njegovom motoru već po dizajnerskim rešenjima koja su u njega ugradili Mercedesovi dizajneri.

Inovativno vjetrobransko staklo pokriveno je integrisanim solarnim ćelijama. Forspeed odlikuje i specifična prednja maska, karakteristična svijetla, futuristička unutrašnjost i minijaturni retrovizori.

Neki od navedenih elemenata postaće sastavni dio buduće generacije Smartovih automobila.

Galerija

Bonus video: