Reno kepčr stiže u Ženevu

Kepčr zapravo demonstrira dizajn koji smo vidjeli na prošlogodišnjem koncept kupeu dezir, sa vratima koja se otvaraju prema gore i futurističkom kabinom.
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 08:02h

Reno nam je pred početak sajma automobila u Ženevi omogućio da steknemo utisak o jednom od vozila koja će se naći na njegovom štandu. Ovo što vidite na fotografijama je koncept i zove se reno kepčr (Captur). Ako ste pomislili da sa ovakvim autima proizvođači popunjavaju rupe nastale nedostatkom novih serijskih modela - griješite. Razvoj jednog koncept automobila je vrlo skupa operacija da bi se izvodila samo u svrhu zabavljanja publike.Tako je i sa ovim krosoverom veličine između klija i megana, koji je drugi u nizu od šest studija novog direktora dizajna Lorensa van den Akera. Naime, kepčr nam daje dosta informacija o stilu narednih renoa.

Van den Aker kaže da kompanija definiše novi “ljudski” dizajnerski jezik sa tri ključne riječi: jednostavan, senzibilan i topao.Kepčr zapravo demonstrira dizajn koji smo vidjeli na prošlogodišnjem koncept kupeu dezir, a primijetićete da ova dva automobila imaju sličan izgled prednjeg dijela, vrata koja se otvaraju prema gore i futurističku kabinu.Reno kaže da dvosjed težak 1.300 kg predstavlja krosover između kupea, kabrioleta, urbanog vozila i terenca. Kada se otvori, sklopivi tvrdi krov otkriva strukturu od ugljeničnih vlakana.Kao što priliči konceptu, kepčr leži na atraktivnim aluminijumskim točkovima prečnika 22 inča. Među ostalim bitnijim elementima na spoljašnjosti su LED svjetla, blatobrani u mat boji i upečatljiva narandžasta boja. Dizajner eksterijera Žulio Lozano kaže da je bio inspirisan sprinterom u niskom startu čiji su mišići pod tenzijom.Narandžasta tema se nastavlja u unutrašnjosti. Tu su i fluorescentni detalji i providne površine centralne konzole, komandne table i obloga vrata. Karbonska školjkasta sjedišta i volan su obloženi sivom kožom.Auto se može pretvoriti u četvorosjed tako što se specijalni nasloni sjedišta sa sve nosloncima za glavu i pojasevima rasklope iz bokova zadnjeg dijela kabine.Automobil će poslužiti i kao podloga za predstavljanje novog Renoovog Visio sistema, koji uz pomoć kamere montirane na vrh vjetrobrana očitava uslove na putu i upozorava vozača na svaku potencijalnu opasnost ispred automobila. Ova postavka prenosi realnu sliku sa kamere i upotpunjava ih grafičkim informacijama, što se prikazuje na displeju na centralnoj konzoli.Pogon na prednje točkoveKepčr je opremljen pogonom na prednje točkove, a pokreće ga novi tvin-turbo Energy 1,6-litarski dCi motor koji proizvodi 160 KS i uparen je sa mjenjačem sa duplim kvačilom. Emisija CO2 je samo 99 g/km, a ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 8,0 sekundi.Ako jedan od dva pogonska točka izgubi trakciju, novi RX2 mehanički diferencijal sa samozaključavanjem će prenijeti dostupni obrtni moment na točak koji bolje prijanja na podlogu.

Bonus video: