Međunarodna prezentacija: Tojota Verso-S

Verso-S ima zadatak da u manjem pakovanju ponudi svestranost i prostranost, a koliko je Tojota uspjela u toj namjeri otkrivamo nakon prve vožnje ovog automobila na promociji u Španiji.
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 19:16h

Toledo, Španija - Kada je 2007. ugasila proizvodnju vozila kojim je osnovala segment minivenova u Evropi, Tojota još uvijek nije znala da predstoji period u kome će sve više kupaca zahtijevati upravo kompaktne, ali prostrane i funkcionalne automobile. Međutim, iako je jaris verso prodat u čak 150.000 primjeraka, on se nije uklapao u Tojotinu strategiju. Međutim, danas, kada je B MPV segment u Evropi u velikoj ekspanziji, Japanci ne žele da budu isključeni iz igre.Tako je nastao verso-S, koji smo imali priliku da upoznamo na međunarodnoj prezentaciji u živopisnom ambijentu španskog gradića Toleda, jedne od prijestonica nekadašnje Španske imperije koja se prostirala na nekoliko kontinenata.

Verso-S ima zadatak da u manjem pakovanju ponudi svestranost i prostranost koju ima veći verso. Koliko je Tojota uspjela u ovoj namjeri?Prema prvim utiscima koje smo stekli u Toledu, Japanci su se prilično potrudili da to realizuju. Dizajn je vrlo moderan, a u prednjem dijelu automobila zbog izraženih spojlera u donjem dijelu branika i agresivan, čemu doprinose i oštre linije farova. S obzirom na dužinu od samo 3,99 metara, koja ga čini najkraćim u klasi, verso-S ima iznenađujuće prostranu unutrašnjost u kojoj može da se smjesti pet osoba. Naslone zadnjih sjedišta moguće oboriti i iz prtljažnog prostora povlačenjem jedne ručice, i iz zone kabine. Osim toga, tako se dobija utovarni prostor sa ravnim podom. Kabina je takođe nevjerovatno prostrana za ovako mali i kratak auto. Čak i odrasle osobe na zadnjim sjedištima sjede u solidnom komforu, i imaju dosta prostora za glavu i za koljena.

U automobilu koji cilja da se dopadne petočlanim porodicama trebalo je ostaviti i dosta pregrada za razne sitnice, a Tojota je uspjela da pronađe prostora za čak 19 takvih odjeljaka.

Kabina je dosta osvijetljena, a ko želi da se kupa u svjetlu, na raspolaganju ima ogromni panoramski krov dimenzija 1,2 x 0,8 metara, među najvećima u klasi. Kvalitet presvlaka sjedišta i materijala od kojih je izrađena komandna tabla je možda i na samom vrhu ove klase, a dizajn je prilagođen svakodnevnoj upotrebi, što znači da je sve pregledno i jednostavno.

Zanimljiv je visok položaj ručice mjenjača na centralnoj konzoli, na kojoj nalazimo i novitet u Tojotinoj ponudi – diplej infozabavnog sistema osjetljiv na dodir nazvan Touch koji pored ostalih sadržaja ima i telefonsku i Bluetooth konekciju.

Tojota naglašava da će verso-S, koji je na Euro NCAP testu dobio maksimalnih pet zvjezdica za bezbjednost, biti dobro opremljen i u osnovnoj verziji.U vožnji verso-S može da zadovolji ciljnu grupu kojoj je i namijenjen, ali ne one koji vole malo sportskije osobine. Iako nijesu precizirali kolike će one biti za pojedina tržišta, predstavnici Tojote su nam generalno potvrdili da će verso-S biti konkurentan, čime su indirektno htjeli da istaknu da će biti jeftiniji od konkurencije. Termin lansiranja na naše tržište je još uvijek nepoznat, mada su nam ljudi iz Toyote Adria, koja je zadužene za naše tržište, nagovijestili da će Verso S u Crnoj Gori i u regionu biti dostupan tek krajem godine. Tada će biti poznate i cijene, a kao neki nagovještaj mogao bi da se uzme podatak da bazni verso-S u Njemačkoj košta 15.000 eura.Najštedljiviji u klasiKorišćenjem lakih materijala i smanjivanjem određenih komponenti, Tojota je uspjela da težinu versa-S svede na 1.070 kilograma, što ga čini najlakšim u klasi. Ovo je doprinijelo izuzetno maloj potrošnji goriva. Inače, u ponudi će biti po jedan benzinac i jedan dizel.Tojota je iznijela predviđanja da će oko 75 odsto prodaje nositi benzinski model, koji pokreće 1.33 agregat sa 99 KS koji smo mi probali u kombinaciji sa CVT mjenjačem Multidrive S. Ova bezstepena transmisija, kod koje je sedam stepena prenosa simulirano šaltovanjem na polugicama iza volana, ima tipične karakteristike za CVT.

Pri ubrzavanju motor je dosta bučan. Kada se dostigne željena brzina, motor se ponovo utišava. Verso-S u ovoj konfiguraciji nije prijatan za vožnju, a sa druge strane nije ni naročito agilan ni brz. Maksimalna brzina je ograničena na 165 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 13,7 sekundi, što je praćeno uznemiravajućom bukom. Potrošnja je, sa druge strane, vrlo povoljna: 5,2 l/100 km (analogna opel meriva 1.4 troši šest litara). Na autoputu pri brzinama oko 130 km/h auto troši oko 7,5 l/100 km.Bolje performanse, ali i mnogo prijatniju i agilniju vožnju očekujte od dizel modela. Pod haubom ove verzije se nalazi 1.4 D-4D agregat snage 90 konja, koja se na točkove prenosi putem šestostepenog manuelnog mjenjača. Ovaj auto se ponaša mnogo poželjnije, veliki obrtni moment od 205 Nm se isporučuje već u malom broju obrtaja, pa je vuča mnogo bolja, a buka dosta manja nego kod benzinca. Maksimalna brzina mu je 175 km/h, a do stotke juri za 12,1 sekundu. Tojota navodi da mu je potrošnja 4,3 litra, što je dosta blisko onome što možete da postignete u praksi. Na autoputu ovakav Verso S troši oko 6 litara.

Prtljažnik veći nego kod golfa

Iako na prvi pogled izgleda dosta skučeno, prtljažnik je zapravo vrlo dobro oblikovan, funkcionalan i veliki. Njegova zapremina u osnovnoj postavci sjedišta iznosi 429 litara, a obaranjem zadnjih sjedišta se dobija maksimlanih 1.388 litara.

Koliko je to izvanredan rezultat za ovu klasu, pokazuje podatak da folksvagen golf, koji je oko 20 cm duži od versa-S, ima prtljažnika koji prima od 350 do 1.305 litara, dok je on kod 30 cm duže opel merive od 400 do 1.500 litara. Osim toga, ko odabere verziju sa kompletom za reparaciju točka, ispod podnice će imati još prostora.

Bonus video: