Porše 928 - neshvaćeno savršenstvo

Auto koji se svima dopadao, malo ko je kupovao. Porše ga je tokom vremena razvijao i napravio gotovo savršenim, ali nešto nije štimalo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 11:02h

Porše 928 je bio preventivno rješenje problema koji nikad nije nastao. Svijet je iz nekog razloga ignorisao njegovu fenomenalnu koncepciju, dizajn i vozne osobine, pa je umjesto zlatne koke on postao skup promašaj proizvođača iz CufenhauzenaPočetkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, predsjednik Poršea dr Ernst Furman, glavoboljao je sa svojim kolegama u sjedištu kompanije u Zufenhauzenu. Ne zbog toga što je nešto krenulo po zlu, već zbog onoga što bi moglo da krene kako ne treba. Glavna briga im je bila to što bi prodaja poršea 911 mogla odjednom da prestane, a da oni nemaju spremnu zamjenu.

Njihove brige nijesu bile bez osnova. Model 911 se tada bio primakao svom desetom rođendanu, nasljednika nije bilo na vidiku, a u Poršeu su znali bolje od bilo koga drugog da ni jedan auto ne traje vječno. Čak je i vječiti 356 na tržištu bio “samo” 15 godina.Sada znamo da model 911 nikad nije izašao iz mode, ali Furman i društvo tada nijesu mogli to da pretpostavljaju, a to ih je podstaklo da proizvedu fenomenalni novi porše drugačiji od bilo kog dotadašnjeg.Definisano je da novi model treba da ima motor smještenim naprijed, a trebalo je da ima sve kvalitete i performanse ranijih poršea, i da može da zadovolji sve zakonske regulative koje bi mogle da budu uvedene u doglednoj budućnosti. Novi model je trebalo da bude prefinjeniji, udobniji i luksuzniji od bilo kog ranijeg poršea da bi mogao da se nosi sa Mercedesom i BMW-om. Šef dizajna Toni Lapin je namjerno planirao futuristički i nenapadan stil, u skladu sa njegovom teorijom da ako auto izgleda dobro u samom startu, uskoro postaje dosadan i zastareo.Konačan rezultat je predstavljen 1977. Bio je to fantastičan auto, 2+2 kupe koji je izgledao poput kapljice vode, bio elegantan, aerodinamičan i privlačan. Dizajn i vozne osobine su oduševili publiku i stručnu javnost toliko da je 928 proglašen i Evropskim autom godine 1978, i do danas ostao jedini sportski automobil u istoriji tog priznanja. Ovaj porše je i dinamikom i funkcionalnošću bio toliko superioran ne samo u odnosu na 911, nego i u odnosu na sve ostalo na tržištu. Međutim, dogodilo se nešto neshvatljhivo. Auto koji se svima dopadao, malo ko je kupovao. Porše ga je tokom vremena razvijao i napravio gotovo savršenim, ali nešto nije štimalo. U trenutku gašenja proizvodnje 1995. godine, bilo je prodato svega 61.056 primjeraka. Takav rezultat je, na primjer, model 911 SC ostvario za samo šest godina.

Prvi porše sa V8 motoromPorše 928 je bio prvi model ove kompanije u koji je ugrađen V8 motor.

Iako su neki vjerovali da se radi o adaptaciji modernog Dajmlerovog V8 agregata, bio je to Poršeov proizvod. Iz zapremine od 4.474 kubna centimetra ovaj motor je izvlačio 240 KS pri 5.500 obrtaja u minuti. Kasnije je tokom godina snaga povećavana do čak 350 konja koliko je imala verzija GTS sa 5,4 litara zapremine. Bio je koncipiran gotovo savršeno, a najveći problem bio je zupčasti remen za pogon bregastih vratila. Pričala se anegdota da je dovoljno dugačak da, kad pukne, bar imate čime da vučete auto do servisa.

Bonus video: