Tojota nije kriva za pogibije Amerikanaca

Američka agencija za saobraćaj je nakon desetomjesečne istrage utvrdila da Tojotini automobili nijesu bili uzrok nesreća zbog kojih je japanska kompanija razapeta na stub srama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2011. 10:21h

Tojotini automobili su bili tehnički potpuno ispravni i nijesu mogli da izazovu nekontrolisano ubrzavanje koje je navodno tokom proteklih nekoliko godina izazvalo desetine nesreća na američkim putevima, utvrdila je Američka agencija za saobraćaj nakon desetomjesečne istrage.

Japanski proizvođač je tako oslobođen optužbi za slučaj koji je bio povod za najveći opoziv automobila u servis u njegovoj istoriji, a zbog koga je pretrpio veliku materijalnu i nematerijalnu štetu, i zbog čega se javnosti i porodicama poginulih izvinjavao direktor kompanije Akio Tojoda, koji je jednom prilikom čak i zaplakao pred TV kamerama.

Istragom je utvrđeno da nema uzroka zasnovanog na elektronskoj bazi za nekontrolisano ubrzavanje Tojotinih automobila, naglasio je u saopštenju sekretar Američke agencije za saobraćaj Rej Lahud. “Tojotini modeli su bezbjedni za vožnju” dodao je on.

Odmah nakon što su istražitelji objavili svoj zaključak, Tojotine akcije su skočile 5,2 odsto u Tokiju, a preko noći su na Vol stritu porasle više od četiri odsto.

Uprkos tome što je japanski proizvođač sada čist što se tiče bezbjednosti, Lahud takođe kaže da se razmatraju nove regulative za povećanje bezbjednosti u novim automobilima.

To bi moglo da se odnosi na sisteme koji daju prednost kočnicama u odnosu na gas, paljenje bez ključa u standardnoj opremi i uvođenje snimača podataka, uređaja sličnim crnima kutijama u avionima.

Bonus video: