Automobil brži od metka

Supersonični automobil Bladhaund će pokušati da obori brzinski rekord krećući se brže od metka. Njegovi inženjeri se nadaju da će uspjeti da dostigne brzinu veću od 1.609 km/h i postane najbrži automobil na svijetu.
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 16:56h

"Bladhaund" je u proizvodnji već tri godine, a trebao bi da obori brzinski rekord na kopnu vozeći po isušenom koritu jezera u južnoafričkom Nortern Kejpu.

Supersonični automobil pokreće mlazni motor pozicioniran iznad hibridne rakete. Toje kombinacija koja bi trebala proizvesti 135.000 KS, što je jednako 180 puta većoj snazi bolida Formule 1.

Inženjeri kompanije "Hampson Industris" u Viganu su pripremili dizajn za čelični dio šasije gdje će biti smješteni mlazni i raketni motori.

"Tim inženjera kompanije Hampton Industris je uzbuđen i počastvovan početkom izgradnje Bladhaund", rekao je glasnogovornik kompanije Mark Abbey.

Testiranja Bloodhounda će početi u januaru sljedeće godine, prije nego stigne u Južnu Afriku. Prednji dio automobila će izgraditi inženjeri grupacije "Advansed Kompozits".

Njegovi točkovi od čvrstih legura moraju izdržati rotaciju od 10.000 obrtaja u minuti dok se kreću prašnjavim tlom korita isušenog jezera. Brzinski rekord na kopnu je postavljen 1997. godine u vozilu Thrust SSC.

Postavio ga je Andy Green koji je dostigao brzinu od 1.223 km/h. On će također voziti i Bloodhound kako bi pokušao oboriti vlastiti rekord zajedno sa dvojicom kolega iz projekta Trast SSC, Ričardom Nobleom i Ronom Ajeresom.

Više od 4.000 škola će biti dio Bladhaund obrazovnog programa. Cilj je inspirisati učenike da naprave karijeru u oblasti nauke, inženjerstva i tehnologije, te da postanu odlični matematičari.

Galerija

Bonus video: