Koristite klimu i tokom zime

Stručnjaci kažu da su klima uređaji najefikasniji kada se redovno koriste, a ako ih ne uključujete par mjeseci, njihova funkcionalnost će tokom ljeta, kada je najviše potrebna, biti smanjena.
653 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 09:23h

Hladan vazduh koji dolazi iz ventilacionih otvora je možda posljednja stvar na svijetu koju vozači žele tokom zimskih dana, ali povremeno uključivanje klima uređaja bi moglo da vas poštedi troškova koje biste mogli da imate kad vam klima bude najviše trebala.

Najnovija istraživanja na globalnom nivou pokazuju da većina vozača uopšte ne uključuje klima uređaj tokom zime. Veći dio njih to radi da bi smanjili potrošnju goriva, ali takva strategija može da bude neekonomična.

Stručnjaci savjetuju da su klima uređaji najefikasniji kada se redovno koriste, a ako ih ne uključujete par mjeseci, njihova funkcionalnost će tokom ljeta, kada je najviše potrebna, biti smanjena.

Neupotrebljavanje klime u dužem vremenskom periodu takođe može da dovede do stvaranja bakterija u sistemu, kao i do mogućnosti da se zaptivni elementi u sistemu osuše, što na kraju dovodi do pucanja, curenja i korozije.

Međutim, vozači ne bi trebalo da smatraju uključivanje klime po hladnom vremenu samo kao način da održe sistem u propisnom stanju za ljetnji period. Efikasna klimatizacija ne samo što će zagrijati vazduh u kabini, već će ga i isušiti, što pomaže bržem odmagljivanju stakala, naročito u uslovima povećane vlažnosti spoljašnjeg vazduha.

Takođe, dosta vozača koji ne uključuju klimu tokom zime kažu da više vole da otvore prozor. Ali, vožnja sa otvorenim prozorom može da bude skuplja nego upotreba klima uređaja, pošto klima tokom zime ne povećava pretjerano potrošnju goriva, a sa druge strane otvoreni prozori stvaraju veči otpor vazduha, čime se potrošnja povećava.

I mada redovno korišćenje klima uređaja može da održi efikasnost sistema, to ne znači da može potpuno da u svim situacijama spriječi gubitak gasa tokom vremena, pa ćete morati da ga dopunjavate i servisirate svake dvije do tri godine.

Podsjećamo, klima uređaj ne bi trebalo da se koristi kada je spoljašnja temperatura niža od 3 stepena.

Dihtung popušta kada je suvRedovno korišćenje klima uređaja u velikoj mjeri pomaže da se produži rok dopunjavanja gasa. Zašto?

Zato što kompresor klima uređaja ima dihtung na pogonskoj osovini koji sprečava tečnost da iscuri iz sistema. Ovaj dihtung svoju funkciju obavlja uz pomoć tankog sloja ulja. Kada se klima ne koristi tokom zime, ovaj sloj ulja će se osušiti i tečnost za hlađenje će polako curiti iz sistema.

Vozač će ovo shvatiti tek kada dođe ljeto i kada klima ne bude hladila kako treba. Da bi spriječili da se ovo i vama dogodi, preporučujemo da klimu uključujete na nekoliko minuta bar jednom u dvije nedjelje, a i da je koristite uvijek kada treba da razmaglite vjetrobransko staklo.

Bonus video: