Ne brojite ovce, gledajte Formulu 1

O moto sportovima danas za "Auto" govori poznati automobilista Goran Asanović
3888 pregleda 0 komentar(a)
Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland goes through turn 2 as he leads during the Australian Formula 1 Grand Prix in Melbourne, Australia, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Rick Rycroft), Foto: Rick Rycroft/AP
Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland goes through turn 2 as he leads during the Australian Formula 1 Grand Prix in Melbourne, Australia, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Rick Rycroft), Foto: Rick Rycroft/AP
Ažurirano: 26.03.2019. 21:02h

Ko pati od nesanice često pokušava da utone u san tako što zatvori kapke i broji ovce. Ljubitelji automobilskih trka su posljednjih godina pronašli još jedan novi, potpuno neočekivani način da se uspavaju - gledaju trke Formule 1. Upravo ovakav je bio jedan od komentara nezadovoljnih fanova automoto sporta nakon dosadne Velike nagrade Australije, koji pokazuje na koliko niske grane je pala nekada elitna disciplina automobilskog sporta.

Koliko god se upravljačko tijelo ovog sporta trudilo da ga učini zanimljivijim za običnog gledaoca, svjedoci smo da se na stazi ne dešava gotovo ništa što bi moglo da donese bilo kakvo uzbuđenje ljubiteljima trka. Iako su automobilske trke uvijek bile specifične po tome što rezultat nikad nije zavisio samo od ljudskog faktora, već je veliku ulogu imao i tehnički aspekt, danas su se trke F1 gotovo potpuno pretvorile u nadmetanje tehnologije, elektronike i timskih strategija, gdje je vozač samo jedan, ne previše bitan element, a upravo ljudski faktor je najvažniji, jer se ljudi poistovjećuju sa vozačima, ne sa mašinama. Sa time se slaže i naš poznati automobilista Goran Asanović.

„Vidimo i sami da je to u toj mjeri tehnički sport da je vozač kao u video igrici. To su kola koja su toliko usavršena i imaju toliko tehničkih pomagala da je vozač postao samo jedna karika, za razliku od vremena kad su vozili Ajrton Sena ili Mihael Šumaher, kad su kvalitet i vještina vozača bili odsudni“, kaže Asanović. „Tada je automobil bio u drugom planu, a vozač u prvom. Sad je vozač u trećem planu, nakon automobila i tehnike u boksu.“

Pad popularnosti Formule 1 datira još od prije nekoliko godina, možda baš od momenta kada je iz najbržeg karavana izašao Šumaher, i kada je Fernando Alonso nakon odlaska iz Renoa postao žrtva nastojanja njegovog novog tima Meklarena da u prvi plan izbaci Britanca Luisa Hamiltona, a da Španac bude tu samo da donosi bodove. Iako su postojale i u doba Šumahera, timske naredbe su od tog perioda legalizovane i prijete da potpuno unište trkanje. U završnoj fazi trke za VN Australije iz Ferarijevog tima su preko radija poručili Šarlu Lekleru “da ne pokušava da pretekne” timskog kolegu Sebastijana Fetela”. U tom trenutku ste morali da se zapitate šta je zapravo cilj ovog sporta. U košarci treba ubaciti loptu kroz obruč, u skoku s motkom preskočiti letvu, a u automobilskim trkama proći prvi kroz cilj, a da bi to uradili treba da preteknete protivnika. Ali, izgleda da u ekipama F1 imaju neke druge ideje. Kada ste brži od timskog kolege, ponekad vam neće dozvoliti da ga preteknete, a ispred protivnika ćete gotovo uvijek morati da dođete nakon strateškog „preticanja“ kroz boks. Sve ovo je za gledaoce užasno dosadno, a to će na kraju da uništi ovaj sport. Još prije nekoliko godina je Džeremi Klarkson na fenomenalan način ismijao ovaj sport. „Više preticanja ćete vidjeti između kolica u prosječnom supermarketu nego na stazi Formule 1“, kazao je tadašnji voditelj planetarno popularne automobilske emisije Top gir.

Pored nedostatka akcije na stazi, posljednjih godina postoji i još jedan razlog za brigu, a to je Mercedesova totalna dominacija. Zato se ljubitelji trka sve više okreću jednom drugom sportu u kojem ne fali adrenalina.

„Pošto su mi motcikli strast od malih nogu, pratim i moto trke i mogu da sigurnošću da kažem da je Moto GP šampionat danas jedino pravo trkalište, a pored toga tu je i Svjetsko reli prvenstvo, koje je najuzbudljiviji i najzahtjevniji auto sport na svijetu“, kaže Goran Asanović koji je u svojoj bogatoj karijeri bio i državni šampion u moto-krosu.

Nije on jedini koji tako razmišlja. Fanovi širom svijeta ukazuju na ogromnu razliku u konkurentnosti u Formuli 1 u odnosu na MotoGP. Na primjer, drugoplasirani Luis Hamilton je u Australiji prošlog vikenda završio sa ogromnih 20 sekundi zaostatka za pobjednikom Valterijem Botasom. Sa druge strane, na Moto GP trci u Kataru Andrea Doviciozo je pobijedio Marka Markeza za samo 23 hiljadita dijela sekunde!

U Kataru je petoplasirani Valentino Rosi za pobjednikom kasnio samo šest desetinki, a u Australiji je petoplasirani Lekler za prvim Botasom kasnio čitav minut! Jedan fan je povodom toga na tviteru napisao: „Ovo prvo je zabava, ovo drugo lijek protiv nesanice“.

Bonus video: