Šampion Evrope će da vozi pod crnogorskom zastavom

Inače, Monako je deseti put bio domaćin šampionima svijeta u raznim disciplinama motonautike, kao i zvanicama iz svijeta sporta i džet-seta
5179 pregleda 9 komentar(a)
Dmitrij Cukov, Foto: Simon Palfrader
Dmitrij Cukov, Foto: Simon Palfrader
Ažurirano: 02.04.2019. 07:55h

Dok u nekim drugim sportovima naši takmičari često odlaze iz Crne Gore da se takmiče u stranim ekipama, iz Sportskog motonautičkog saveza Crne Gore (SMSCG) stiže ohrabrujuća vijest.

Na svečanosti u Monaku povodom dodjele nagrada Međunarodne motonautičke unije (UIM) potpisan je ugovor sa jednim stranim vozačem skutera. I to ne sa bilo kojim. Riječ je o najboljem ruskom trkaču Dmitriju Cukovu. Cukov je 2016. godine postao šampion Evrope u GP2 klasi, a ove godine prelazi u najjaču GP1 klasu, gdje će se trkati pod crnogorskom zastavom.

“Dmitrij Cukov, ili kako ga od milošte zovemo Cuković, je zaljubljen u Crnu Goru, ima kuću na našem primorju i već godinama svaki odmor provodi ovdje. Pridobiti ovakvog asa da iz velike Rusije pređe da se takmiči za malu zemlju kao što je Crna Gora je nevjerovatan uspjeh i daćemo sve od sebe da mu pomognemo kako bi ove sezone ostvario što bolje rezultate na evropskom i svjetskom šampionatu za koje je već registrovan”, kazao je Darko Prelević, predsjednik SMSCG.

Inače, Monako je deseti put bio domaćin šampionima svijeta u raznim disciplinama motonautike, kao i zvanicama iz svijeta sporta i džet-seta. Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovalo je 400 zvanica, a među njima je bio i princ Albert.

Aleksandar Petrović, selektor Crne Gore, i nekadašnji šampion Evrope, je u svoj bogati CV koji već uključuje zvanje instruktora svjetskog nivoa, u Monaku dodao i zvanje člana komiteta za razvoj mladih UIM. Petrović je time došao u sam vrh tima za motonautički razvoj mladih, jer se komitet sastoji od samo šest članova koji odlučuju o pravcima razvoja sporta među mladima i najmlađima.

“Izuzetna mi je čast što sam postao član komiteta i trudiću se da svojom novostečenom pozicijom pomognem razvoju motonautike među mladima širom svijeta, a naročito u Crnoj Gori”, kazao je Petrović. “Kod nas je motonautika na marginama i najčešće se pogrešno povezuje sa iznajmljivanjem skutera i nekontrolisanom vožnjom. Motonautika je, naprotiv, sport koji zahtijeva ekstremnu kontrolu, znanje i fizičku spremnost, što se svakodnevno trudim da objasnim na predavanjima kod nas. Najbolji dokaz za to su najmlađi takmičari SMSCG koji svakodnevno napreduju i koji će u skorijoj budućnosti početi da prave međunarodne rezultate”, rekao je Petrović.

U Monaku je zvijezda večeri bila dvanaestogodišnja juniorka Crne Gore, Sonja Lapteva, koju je UIM izabrao za novu nadu motonautike da se na svečanosti predstavi zvanicama. Sonja je sa scene goste šarmirala svojom skromnošću, a istovremeno i očarala svojim sportskim znanjem, koje je u vidu snimka sa treninga bilo prikazano na velikim ekranima.

“Lakše mi je da se trkam skuterom pod punim gasom po talasima nego da sada govorim na sceni”, stidljivo je odgovorila na pitanje voditelja.

Volja Džiković, reprezentativka Crne Gore i trkačica SMSCG je ponovo dobila čast da bude voditeljka večeri u svjetskom centru motonautike.

Bonus video: