Turisti u Crnoj Gori nemaju gdje da pune električne automobile

Podgoričanka stigla iz Beča električnim automobilom “tesla model 3”, i uvjerila se da kod nas nema nijedan stanica za takve automobile
4849 pregleda 37 komentar(a)
Električni automobil “tesla model 3”, Foto: Privatna arhiva
Električni automobil “tesla model 3”, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.05.2019. 07:56h

Podgoričanka, koja trenutno živi i radi u Austriji, došla je električnim automobilom “tesla model 3” da provede vaskršnje praznike u Crnoj Gori. Problem je nastao kada joj se, zbog sklopa okolnosti, pokvario punjač automobila, a u Crnoj Gori nema javnih punjača i stanica za brzo punjenje.

Zato su vlasnici električnih automobila prisiljeni da instaliraju zidne punjače kod kuće, ili, u slučaju turista, da pune električne automobile na običnim utičnicama ukoliko nađu dovoljno ljubazne domaćine koji će im omogućiti parking sa strujom, ili da se zaustave u susjednoj Hrvatskoj koja ima punjače.

“Na sjeveru i u Podgorici ne postoji nijedna stanica za električne automobile, dok su na primorju svi punjači u sklopu hotelskih kompleksa i nedostupni su za javno korišćenje. Nedavno objavljeno otvaranje e-punjača na Svetom Stefanu bilo je inspirativno, ali mi je sa recepcije hotela Aman Sveti Stefan poručeno da je punjač isključivo za goste i da ne dolazimo kolima na punjenje”, kaže ova Podgoričanka.

Neobično je da država koja pretenduje na status elitne turističke destinacije, kaže sagovornica “Vijesti”, još uvijek nije prepoznala značaj inovacija i tehnološkog napretka koji je već uveliko prisutan svuda u svijetu, a kao ekološka država ne podržava u dovoljnoj mjeri ekološki čiste tehnologije.

Firma “Tesla” svake nedjelje instalira šest stanica za superbrzo punjenje širom svijeta, i pokrili su sve zemalje Evropske unije, međutim, Crna Gora je izostavljena sa njihove mape.

“Nažalost, nigdje u planovima za izgradnju auto-puta kroz našu zemlju ne postoji isplanirana nijedna stanica sa punjačima što govori o tome da smo, koliki god napredak za saobraćaj predstavlja auto-put, opet zaostali za svjetskim i evropskim standardima. U Evropi se superbrzi punjači nalaze na udaljenosti od oko 60 kilometara jedan od drugog, kako bi omogućili maksimalnu udobnost za sve vozače ove nove generacije automobila. Kod nas ovaj svjetski trend još uvijek nije zaživio, a nedostatak kvalitetne saobraćanje infrastrukture usporava pokušaje da idemo u korak sa vremenom i kada su u pitanju električni automobili.

Vlasnica automobila “tesla” kaže da je imala neprijatnosti jer nije mogla da napuni svoj automobil na lokacijama koje su označene kao javni punjači u Budvi i na Svetom Stefanu. Da pripune moto automobile pomogao im je čovjek iz Budve, koji im je ponudio da dopune bateriju na njegovom imanju.

Jednim punjenjem pređe 500 kilometara

“Tesla model 3” se u Evropi pojavio u martu, a u Crnoj Gori je viđen sredinom aprila. Ovo je jedan od onih automobila koji na cesti privlače pažnju dizajnom i kretanjem. Dva motora omogućavaju prenos na sva četiri točka i dostižu brzinu od 100km/h za 2,6 sekunde.

Sa jednim punjenjem potpuno električni automobil može da pređe više od 500 kilometara. Enterijer je jednostavan, minimalistički, veoma prostran i udoban, sjedišta su napravljena od veganske sintetičke kože, automobil prima pet putnika i ima prostran prtljažnik sa dodatnim dijelom za opremu i punjače u gepeku i prostorom za putnu torbu pod haubom.

Komandna table je prazna, sve funkcije se aktiviraju na preglednom ekranu, jednostavnom za korišćenje, a postoji i mogućnost glasovne kontrole.

Za duža putovanja postoji opcija sa auto pilotom, što omogućava automobilu da se sam kreće bez kontrole, što u potpunosti rasterećuje vozača.

Bonus video: