Koliko su opasne kopije kočnica?

Na prvi pogled kopija je identična kao original, ali da li njeno kočenje moće da bude na istom nivou
6531 pregleda 6 komentar(a)
Originalne kočione pločice donose pouzdanost i bezbjednost, Foto: Shuttertsock
Originalne kočione pločice donose pouzdanost i bezbjednost, Foto: Shuttertsock

Ugradnja kopija djelova na automobilu može da ugrozi ne samo pravilno funkcionisanje vozila, već i bezbjednost putnika. To je naročito izražena kada su u pitanju kočnice.

U BMW-u su testirali performanse neprovjerenih kopija kočionih pločica u odnosu na originalne. Na prvi pogled kopija je identična kao original, ali da li njeno kočenje moće da bude na istom nivou. Test inženjeri BMW-a su podvrgli i jedne i druge kočnice testu od 12 rundi po 20 kočenja i uporedili trošenje. Kopije su tokom testa varničile i dimile

„Pomalo sam iznenađen ovako lošim performansama kopija. Morali smo da obustavimo test već nakon tri runde jer su se one bukvalno raspale. Ako uporedimo debljinu kopije sa originalnim dijelom, shvatićemo i koliko je ekstremno njeno trošenje“, kazao je Ralf Erl, test inženjer BMW-a. „U poređenju sa originalnim dijelom kočione performanse su 30 odsto slabije“.

A kakve su posljedice po bezbjednost? Na testnom poligonu BMW je testirao prvo originalne kočione pločice. Uz pomoć robota za kočenje odrađena su tri uzastopna nagla kočenja sa 100 km/h. Sva tri puta testna serija 5 zaustavila se nakon 37 do 38 metara. Tehničari su zatom postavili zid od lakog materijala na 38 metara.,

Opremljena kopijama, serija 5 je već prvi put probila zid i zaustavila se 14 metara kasnije. Sledeći put otišla je još pet metara dalje, a u trećem pokušaju čak 25 metara od linije na kojoj se zasutavio auto opremljen originalnim djelovima.

Prednosti originalnih kočnica ističu i u BMW-ovom ovlašćenom servisu u Podgorici.

„Iznenadne situacije zahtijevaju ekstremna kočenja i samo originalne kočnice mogu da doprinesu da to bude u mjerama koje je fabrika propisala“, kaže Milan Đukić, šef servisa.

Đukić kaže da u zadnje vrijeme sve više vozača spoznaje značaj originalnih kočnica.

„Sve više i više su informisani i odlučuju se za originalne djelove. Kada ih zamijenimo od klijenata dobijamo pozitivne reakcije. Kažu da je to sad pravi auto, u stanju kao kad je izašao iz fabrike“, kaže Đukić.

Originalni djelovi kočionog sistema imaju još jednu prednost a to je u ovom slučaju garancija od dvije godine ili 20.000 km, na fabričke defekte u toku upotrebe.

„Postoje i vozači koji se ne odnose prema svom autu onako kako bi trebalo, pa kočnice stradaju njihovom greškom. Naročito se to odnosi na ljetnje mjesece kada su velike vrućine i opterećenja na kočnice. Dođu ljudi s mora, pođu u servis za pranje vozila, a tada zbog velike temperaturne razlike može da dođe do oštećenja koja ne ulaze u fabričku garanciju“, objašnjava Đukić.

On kaže da u BMW vozilima odavno postoji upozorenje koje vozača upozorava na istrošenost kočionih obloga.

„Prvo se upozorenje upali na par hiljada kilometara prije kritičnog stanja pločica. Tada vozač treba da se javi u servis da mu zakažemo termin i pregledamo da li je došlo do trošenja prednjih ili zadnjih kočnica“. Na kraju napomena da se termin kopije ne odnosi na kočione pločice koje u svojoj ponudi imaju razni proizvođači djelova, među kojima su i renomirane kompanije kao što je Bosch. Međutim, Đukić kaže da u njihovom servisu ne ugrađuju zamjenske djelove, bez obzira koliko zvučno ime nose.

Postoje i kopije tih djelova, što mi ne smijemo da isključimo, pa ovdje ugrađujemo samo originalne BMW djelove.

Bonus video: