"Štala" puna istorije

Skuderiju Ferari je 16. novembra 1929. osnovao Enco Ferari, koji je shvatio trkački potencijal vozača, i tako ispisao mnogo nezaboravnih poglavlja autosporta
2659 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ferrari
Ilustracija, Foto: Ferrari

Jedno od legendarnih imena automobilskog sporta koje ujedinjuje milione fanova širom svijeta, najuspješniji tim u istoriji Formule 1, Skuderija Ferari, ove godine obilježava 90 godina postojanja. Ovaj jubilej će u Ferarijevom muzeju u Maranelu da bude obilježen posebnom postavkom.

Skuderiju Ferari je 16. novembra 1929. osnovao Enco Ferari, koji je shvatio trkački potencijal vozača, i tako ispisao mnogo nezaboravnih poglavlja autosporta. Tim koji je u početku koristio automobile Alfa Romea u početku je bio poznat pod nazivom Societa Anonima Scuderia Ferrari. Ubrzo je postao poznat i na svjetskoj sceni, i počeo da privlači mnoge vodeće vozače u svim kategorijama. Tako je ekipa već 1930. godine nastupila na trci Mile Milja, a uslijedila je Targa Florio, brdska trka od Trsta do Opićine gdje je Tacio Nuvolari donio timu prvu pobjedu u u istoriji. Uslijedile su trke izdržljivosti kao što je 24 sata Le Mana, Dejtona, Spa i 12 sati Sebringa, kao i nastupi u Formuli 1.

Automobili izloženi u okviru postavke “90 godina” su svjedoci te slavne istorije, počevši od alfa romeo 8C 2300 spajdera, koji je bio prvi automobil koji je nosio znak propetog konjića na Le Manu 1932. Najnoviji automobil na izložbi je SF71H: F1 bolid koji su Kimi Raikonen i Sebastijan Fetel vozili prošle sezone.

U periodu koji dijeli ova dva automobila pojavilo se mnogo nezaboravnih jednosjeda koji su vojevali teške bitke na stazi i osvajali istorijske pobjede. Tu su ferari 500 F2, u kome je Alberto Askari osvojio dvije uzastopne titule 1952. i 1953, i ferari D50 sa kojim je Huan Manuel Fanđo uzeo četvrtu od svojih pet titula. Izložen je i ferari dino 246 F1 koji je pomogao Majku Houtornu da Stirlingu Mosu uzme titulu sa samo jednim bodom prednosti. Serija se nastavlja sa ferarijem 156 F1 sa kojim je Džon Sartis 1963, jedini čovjek koji je bio svjetski šampion i na dva i na četiri točka, došao do prve pobjede. Posjetioci mogu da vide i 312 T iz 1975. koji ima revolucionarni poprečno postavljen mjenjač, a s kojim je mladi Niki Lauda osvojio prvu F1 titulu, kao i 312 T4 koji je vozio Žil Vilnev i sa kojim je Džodi Šekter trijumfovao 1979. Ne treba izostaviti ni ferari F2004, bolid koji je Mihaelu Šumaheru donio 13 pobjeda u sezoni 2004. Na dugoj listi je i F2007, u kome je Kimi Raikonen vratio titulu vozača u Maranelo nakon epske trke u Brazilu, i to sa samo jednim bodom prednosti.

Svi ovi automobili na briljantan način sažimaju san Enca Ferarija, kao i predanost, odlučnost i strast za inovacijama najsupješnijeg tima u istoriji Formule 1. Ukupno 31 svjetska titula (15 vozačkih i 16 timskih) je rekord koji tim iz Maranela nastavlja da brani svake sezone sa istom pasijom kao i prije 90 godina.

Omaž Le Manu

Izložba je i omaž Ferarijevim pobjedama u trkama vozila sa pokrivenim točkovima. Ferari 166 MM je, na primjer, donio prvu pobjedu timu na 24 sata Le Mana prije 70 godina, a uslijedili su trijumfi na 24 sata Spa i trci Mile Milja. Ferari 275 P, sa druge strane, dominirao je trkom 12 sati Sebringa 1964, a zatim i pobijedio na trci 1000 km Nirburgringa i na 24 sata Le Mana.

Hiperautomobili

U muzeju je takođe aktuelna izložba “Hiperautomobili” posvećena svim Ferarijevim vozilima koji su bili prekretnice u tehnološkoj evoluciji marke. Među njima je i otac svih modernih hiperautomobila: model F40. Ovim autom je Enco Ferari lično proslavio 40. godišnjicu kompanije. F40 je pravi auto za stazu sa ogromnom snagom i performansama koje idu uz to, čemu može da zahvali toturbomotoru i upotrebi kompozitnih materijala koji su u to vrijeme korišćeni u Formuli 1.

Bonus video: