Kako da izbjegnete rentakar zamke

9945 pregleda 6 komentar(a)
Putokazi na aerodromu, Foto: Automedienportal.net
Putokazi na aerodromu, Foto: Automedienportal.net

Sezona ljetnjih odmora već počinje, a u slučaju da ste namjeravali da na destinaciju otputujete avionom, a želite da budete aktivni i fleksibilni, vjerovatno ćete se odlučiti za opciju iznajmljivanja automobila. Ovdje dajemo osnovne savjete koji će vam pomoći da ne upadnete u zamku dodatnih troškova, koja može skupo da vas košta i da vam pokvari uspomene na ljeto.

Rezervacija

Prije svega, najbolje je da rezervišete automobil unaprijed putem interneta. Na ovaj način ćete biti sigurni da vas na destinaciji čeka auto, uštedjećete vrijeme, a vrlo vjerovatno i novac jer ćete dobiti bolju cijenu.

Pritom vodite računa da većina rentakar agencija u Evropi prihvata samo kreditnu karticu. Debitna kartica ili gotovina umjesto depozita ne dolaze u obzir na većini destinacija. Vrlo važno je i da imate na umu da jedan dan iznajmljivanja vozila traje tačno 24 sata, ni minuta više. Ako uđete makar i par minuta u naredni dan, rentakar kompanija će vam naplatiti punu cijenu za dodatni dan.

Zapamtite, depozit koji rentakar agencija blokira na kartici, biće vam vraćen tek nakon sedam do deset dana po isteku najma, a dešava se da seovaj period i produži. Ako agencija trenutno nema da vam ponudi automobil kategorije koju ste rezervisali, vjerovatno će vam dati vozilo više klase, bez dodatne naknade.

Iako je to generalno odličan scenario, ipak provjerite koliko će vam troškovi za gorivo biti veći.

Gorivo

Većina rentakar agencija koristi princim “full-to-full” kad je riječ o nadoknadi utrošenog goriva. To znači da će vam isporučiti automobil sa punim rezervoarom, a vi imate obavezu da ga vratite takođe sa punim rezervoarom. Nemojte da zaboravite da prije vraćanja vozila napunite rezervoar, jer će vam agencija kasnije osim potrošenog goriva, koje će da obračuna po cijeni n anajskupljoj pumpi, naplatiti i uslugu odlaska na benzinsku stanicu, što zna da bude skuplje od utrošenog goriva.

Najbolje je da pri povratku vozila svratite na benzinsku stanicu, napunite rezervoar i odnesete račun službeniku u agenciji.

Zaštita

Da bi se zaštitili od većih i manjih incidenata, preporučujemo da uzmete osiguranje koje će pokriti svaku štetu ili krađu vozila. Ovaj iznos nije preveliki, a zauzvrat vam obezbjeđuje miran odmor. Na primjer, ako osnovni paket za nedjelju dana košta 300 eura, potpuna zaštita staje dodatnih 70 eura. Često se dešava da se tokom perioda najma dese ogrebotine na parkinzima, oštećenje felgi, stakla ili slično, što će rentakar agencija debelo da naplati preko kreditne kartice. U tom slučaju nije potrebno ni ostavljati depozit. Ako se ipak odlučite za osnovni paket dobro provjerite vozilo pri preuzimanju i zahtijevajte od službanika da u zapisnik unese svaku ogrebotinu, ako ona već nije ubilježena.

Nemojte da vas zavara to što u osnovnom paketu piše zaštita od krađe. To podrazumijeva da nećete platiti pun iznos ukradenog vozila, već samo iznos depozita koji iznosi oko 2.000 eura.

Kilometraža

Prilikom rezervisanja vozila provjerite kolika je kilometraža na dnevnom nivou predviđena ugovorom. Najbolje je da odaberete agenciju koja nudi neograničenu kilometražu, a ako to ne uspijete, razmislite koliko ćete da koristite vozilo tokom odmora i onda odaberite. Ako pređete limit, očekujte dosta velike troškove za svaki pređeni kilometar više.

Dodatna oprema

Dodatnu opremu, kao što su sjedišta za djecu, trebalo bi da rezervišete unaprijed. Troškovi za ove dodatne elemente se često dosta razliku od agencije do agencije, pa to provjerite prije rezervacije. Zbog ovih stavki ponuda koja vam se u početku čini kao najjeftinija može da se pretvori u skuplju.

Navigacija

U nepoznatim područjima, mnogi vozači se osjećaju bolje sa navigacijom u automobilu, ali rentakar agencije nekad i to dodatno naplaćuju. Bolja opcija je da instalirate neku od besplatnih aplikacija na telefon, koja je zasnovana na GPS-u, a ne na internet signalu.

Povratak vozila

Isto kao što ste prilikom preuzimanja pregledali automobil, pri vraćanju zatražite da službenik napravi zapisnik.

Ako vraćate automobil tokom noći i ostavlljate ga na parking rentakar agencije bez prisustva službenika, napravite nekoliko fotografija sa svih strana, da biste mogli da dokažete da vi nijeste napravili eventualnu štetu.

Bonus video: