Šta kada klima u automobilu zakaže?

Prije svega, ne zaboravite da stavite štitnik od sunca na prednje vjetrobransko staklo kada je auto parkiran
5743 pregleda 3 komentar(a)
Vrućina u autu, Foto: Shutterstock
Vrućina u autu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2019. 21:31h

Vožnja automobila bez klima uređaja tokom vrelih dana može da bude izuzetno neprijatno iskustvo. Ako se desi da vam tokom putovanja zakaže klima uređaj, ovdje donosimo par savjeta uz pomoć kojih ćete uspjeti da savladate duže dionice čak i kada iz ventilacionih otvora ne dolazi hladan vazduh.

Prije svega, ne zaboravite da stavite štitnik od sunca na prednje vjetrobransko staklo kada je auto parkiran. Tako će temperature u kabini biti manja kada uđete u vozilo. Ako je moguće, parkirajte u hladu drveta ili zgrade.

Ponesite bočicu sa prskalicom, u koju ste sipali vodu sa ledom.

Prskajte lice, ruke i noge da se rashladite tokom vožnje. Razmislite o mokrom peškiru koji ćete staviti oko vrata.

Izaberite pravo vrijeme za putovanje. Krenite rano ujutru ili kasnije uveče kada su temperature niže.

Spustite malo prozore. Tako će vazduh početi da cirkuliše kroz kabinu. Ne pokušavajte da vozite sa potpuno zatvorenim prozorima.

Pijte dvije do četiri čaše vode svakog sata. Tako ćete hladiti organizam i spriječiti dehidraciju. Dobra ideja je da zaledite vodu u plastičnoj boci, koja će se lagano otapati i biti dugo hladna.

Obucite se prikladno. Laganija odjeća u svijetlim bojama je prva preporuka.

Odmarajte češće u klimatizovanim restoranima ili pumpama usput. Ako to radite svaka dva sata, smanjićete mogućnost da vas vrućina iscrpi.

Nikada ne sjedite u automobilu koji stoji na ekstremno visokim temperaturama, a takođe ne ostavljajte u njima djecu ili kućne ljubimce. Temperatura u kabini za samo 20 minuta može da se popne i do preko 70 stepeni.

Izbjegavajte napitke sa kofeinom, jer oni ubrzavaju dehidrataciju.

Bonus video: