Moguć štrajk u "Fiat-Krajsleru" u SAD

Direktor "Fiat-Krajslera" Majk Menli je nedavno nagovijestio da njegova kompanija nerado slijedi obrazac ugovora kakve je sindikat postigao s tim drugim dvijema kompanijama
726 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sindikat radnika auto-industrije u SAD je počeo cjenkanje s "Fiat-Krajslerom" o novom sporazumu, uz izglednu mogućnost štrajka protiv tog proizvođača automobila u Detroitu.

Radnici su prošle nedjelje potvrdili ugovor s "Fordom", a s "Dženeral motorsom" tek poslije četrdesetodnevnog štrajka 49.000 zaposlenih koji su prošlog mjeseca sasvim zaustavili tu kompaniju.

Analitičari auto-industrije kažu da će dogovor sa sindikatima koštati "Fiat-Krajsler" mnogo skuplje nego što je koštao "Ford" i GM.

Direktor "Fiat-Krajslera" Majk Menli je nedavno nagovijestio da njegova kompanija nerado slijedi obrazac ugovora kakve je sindikat postigao s tim drugim dvijema kompanijama, ali sindikat, međutim, očekuje upravo suprotno: da FCA prihvati isto što i GM i "Ford".

Sindikat auto-radnika (United Auto Workers, UAW) je saopštio da očekuje "pravičan, uravnotežen i primjeran ugovor jer je FCA profitabilna kompanija", navedeno je u izjavi UAW koji je upozorio FCA da se "ne možete hvaliti zaradom na Volstritu, a istovremeno ignorisati žrtvovanje svoje radne snage koja vas je dovela do tog profita".

Dogovor s "Fordom" i GM-om daje radnicima primljenim na posao poslije 2007. godine takvo povećanje plata da za četiri godine i oni mogu da dostignu najveće plate koje se daju ranije zaposlenim proizvodnim radnicima. Takođe, radnicima na određeno vrijeme novi sporazum omogućava da dođu do trajnog zaposlenja u roku od tri godine.

Radnicima zaposlenima poslije 2007. godine sada se isplaćuju niže plate nego radnicima angažovanim prije toga, iako rade iste poslove. Radnici angažovani prije 2007. dobijaju mješavinu godišnjih povećanja plata i paušalnog iznosa plate. "Fiat-Krajsler" ima više radnika angažovanih poslije 2007, i veći procenat privremenih radnika nego "Ford" ili GM. To znači da će uslovi novog sporazuma sa sindikatima, odnosno ugovora sa zaposlenima koštati FCA više novca, rekla je Kristin Džiček, potpredsjednica Centra za istraživanje autoindustrije, u Mičigenu.

Ona je rekla da štrajk protiv FCA zavisi od toga koliko je ta kompanija spremna da slijedi primjer koji su postavili "Ford" i GM.

Iako je od 2016. godine "Fiat-Krajsler" objavio da je imao više od 10 milijardi dolara neto dobiti, uglavnom od zarade u Sjevernoj Americi, njegovi radnici su imali manje prihode od konkurenata u Detroitu.

Pregovore sa sindikatima komplikuje je sporazum "Fiat-Krajslera" s francuskim "PSA Pežoom" jer će tom novom grupacijom upravljati francuski dio konglomerata, odnosno direktor iz PSA.

Fiat PSA logo
Ilustracija(Foto: Reuters)

Sa suprotne, sindikalne strane, pregovore komplikuje to što je i dalje u toku istraga saveznih vlasti SAD protiv dijela rukovodstva sindikata auto-industrije UAW, optuženih za primanje mita i pronevjere i to upravo u "Fiat-Krajsleru", što je objelodanjeno još 2017. godine.