Pežo PSA i Fiat Krajsler potpisali sporazum o spajanju

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju nova kompanija će sinergijom ostvariti uštedu od oko 3,7 milijardi eura, bez zatvaranja fabrika u okviru ove transakcije
506 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Francuski Pežo PSA i italijansko-američki Fiat-Krajsler potpisali su sporazum o spajanju čime će biti formiran četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu, saopštile su danas dvije grupe.

Nova spojena firma sa preko 400.000 zaposlenih će imati obrt od gotovo 170 milijardi eura i godišnju prodaju od 8,7 miliona vozila, pod markama Fiat, Alfa Romeo, Krajsler, Sitroen, Dodž, DS, Džip, Lanča, Maserati, Opel, Pežo i Voksal.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju nova kompanija će sinergijom ostvariti uštedu od oko 3,7 milijardi eura, bez zatvaranja fabrika u okviru ove transakcije.

Spajanje dvije firme treba da se završi za 12 do 15 mjeseci navodi se u saopštenju.

Sjedište nove kompanije će biti u Holandiji ali će ona ostati kotirana na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku.

Sadašnji predsjednik FCA Džon Elkan, nasljednik porodice Anjeli, biće predsjedavajući novog upravnog odbora dok će Karlos Tavares biti generalni direktor nove spojene grupe.

Spajanjem će biti ostvarene uštede vezane za tehnologiju, proizvode i platforme koji će predstavljati oko 40 odsto od očekivanih ušteda od 3,7 milijardi, navele su dvije grupe u saopštenju.

Kako se dodaje, uštede će omogućiti novoj grupi da pravi velike investicije u tehnologije i usluge koje se odnose na buduću mobilnost, odgovarajući na izazov propisa oko emisija ugljen dioksida.

Bonus video: