Auto industrija se okrenula proizvodnji medicinske opreme

Dok su fabrike automobila privremeno zatvorene, kompanije počele da se orjentišu na društveno korisne aktivnosti poput proizvodnje medicinskih respiratora koji su prijeko potrebni zdravstvenim ustanovama
5829 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Twitter
Ilustracija, Foto: Twitter

Privremeno stopirana proizvodnja u evropskim fabrikama automobila zbog pandemije koronavirusa pogodiće autoindustriju, ali su kompanije zajedno sa medicinskim ustanovama i vlastima, pronašle način kako da iskoriste svoje kapacitete u kriznim vremenima.

Veliki broj kompanija u Evropi i svijetu, kako prenosi, autonet.hr, stavio se na raspolaganje nadležnima za proizvodnju medicinske opreme, prije svega prijeko potrebnih respiratora za olakšavanje disanja pacijenata sa težim simptomima koronavirusa.

U Velikoj Britaniji su osnovana tri stručna tima koje vode proizvođač avio tehnike Megit i autokompanije Meklaren i Nisan.

Njihov cilj u izuzetno kratkom roku je da pokrenu proizvodnju medicinskih ventilatora.

Prototipe su najavili u narednih sedam dana, dok bi serijska proizvodnja trebala da krene za najviše četiri sedmice.

Stručnjaci Meklarena rade na novom dizajnu jednostavnog ventilatora dok Nisan u povećanju proizvodnje pomaže postojeće proizvođače.

U Italiji proizvođač medicinskih ventilatora Siare Engineering već radi u saradnji sa Ferarijem i Fiat Krajslerom kako bi ove uređaje počeli da proizvode što brže i u što većem broju.

Volksvagen grupa takođe se stavila na raspolaganje. Oni, prenosi autonet.hr, istražuju mogućnost da, u saradnji sa još nekoliko kompanija, iskoriste tehnologiju 3D štampača za izradu respiratora na svojih 125 industrijskih 3D štampača.

U SAD na razvoju medicinske opreme su angažovani stručnjaci Forda, General Motorsa i Tesle. GM-ovi dobavljači već pripremaju isporuke djelova za oko 200.000 ventilatora.

Bonus video: