strah od smanjenja konkurencije

Istraga EU o spajanju Pežoa PSA i Fijat-Krajslera

Ove dvije grupe su tokom 2019. godine zajedno imale promet od 170 milijardi eura i prodale su više od osam miliona vozila

1761 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska komisija je danas najavila otvaranje detaljne istrage o spajanju francuskog Pežoa PSA i italijansko-američkog proizvođača automobila Fijat-Krajslera, strahujući od smanjenja konkurencije.

Ove dvije grupe, koje će formirati četvrtog najvećeg proizvođača automobila u svijetu, imaju "snažno mjesto" na tržištu automobila, objasnila je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager.

"Pažljivo ćemo procijeniti da li će predložena transakcija imati negativan uticaj" po pitanju konkurencije na tržištu, dodala je ona.

Komisija, koja treba da do 22. oktobra donese odluku, zabrinuta je da će ovo spajanje smanjiti konkurenciju po pitanju vozila manjim od 3,5 tona u 14 država članica (Belgija, Hrvatska, Češka, Španija, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija), kao i u Velikoj Britaniji

"U velikom broju ovih zemalja PSA i FCA zajedno imaju visoke tržišne udjele, kao i najrazličitije marke i modele svih veličina", objasnila je komesarka.

Ove dvije grupe su tokom 2019. godine zajedno imale promet od 170 milijardi eura i prodale su više od osam miliona vozila.

Ostaje da se utvrdi finalizacija spajanja krajem ove i početkom 2021. godine i pored pandemije koronavirusa koja je izazvala krah tržišta automobila i velike gubitke u prvom tromesječju ove godine.

Fijat-Krajsler je u prvi tri mjeseca ove godine zabilježio pad prodaje od 16 odsto, odnosno 20,56 milijardi eura. Grupa je prodala 818.000 vozila tokom ovog perioda što je za 21 odsto manje nego prije godinu dana.

PSA je zabilježio pad od 15,6 odsto, odnosno 15,2 milijardi eura. Prodao je 627.000 vozila, odnosno 29 odsto manje nego prošle godine.

Drugi kvartal će biti još gori sa padom na evropskom tržištu automobila zbog zatvaranja predstavništava u velikom broju zemalja.

Preporučujemo za Vas