Tajvan testira prvi bespilotni minibus

WinBus može da primi 15 putnika i da razvije maksimalnu brzinu od 50 kilometara na sat, dok s jednim punjenjem baterije može preći 70 kilometara

6652 pregleda 1 komentar(a)
Foto: taiwantoday.tw
Foto: taiwantoday.tw

Tajvanski prvi bespilotni električni minibus započeo je testnu vožnju 15. jula u središnjoj oblasti Čangua, označivši veliku prekretnicu u naporima vlade da podstakne pametni sektor saobraćaja u zemlji.

Prema saopštenju Centra za istraživanje i testiranje automobila sa sjedištem u Tiačungu, središnjem dijelu Tajvana, WinBus je prvi bespilotni minibus razvijen od uvođenja Zakona o eksperimentalnom ispitivanju tehnologija bespilotnih vozila.

Vozilo je dizajnirano i proizvedeno pod nadzorom ARTC-a, a 90 odsto njegovih upravljačkih komponenata i dijelova razvijeno je lokalno.

WinBus može da primi 15 putnika i da razvije maksimalnu brzinu od 50 kilometara na sat, dok s jednim punjenjem baterije može preći 70 kilometara.

Tokom prve faze testiranja koja će trajati do 31. decembra, minibus će se koristiti za pružanje usluga prevoza koji povezuju četiri turističke fabrike u primorskom industrijskom parku Čangau duž jednosatne rute dužine 7,5 km.

Ako bude uspješno, planira se uvođenje više usluga kako bi se udaljenost putovanja povećala na 12,6 km, saopštila je vlada okruga Čangau.

Postavljen da se zaustavi na mnogim kulturnim zanimljivostima i popularnim atrakcijama kao što je hram Lugang Mazu, očekuje se da će proširena usluga WinBusa pružiti dobrodošao podsticaj lokalnom turizmu dok se Tajvan prilagođava novom životu nakon pandemije.

Bonus video: