smanjili radnu snagu za 15 odsto

Rolls Royce u gubitku 7,2 milijarde američkih dolara

Rolls Royce je predviđao na početku godine da će proizvesti 450 avio-motora, ali sada planira da isporuči samo 250 komada

6045 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Britanski proizvođač motora za avione Rolls Royce zabilježio je rekordni gubitak od 5,4 milijarde GBP, odnosno 7,2 milijarde američkih dolara u prvoj u polovini ove godine, usljed pandemije.

Kompanija ne očekuje da će se narudžbe oporaviti do nivoa prije Covida do 2025. godine, prenosi Tanjug.

Pandemija je dovela do pada tražnje za motorima jer su avio-kompanije u velikoj mjeri smanjile letove, a proizvođači aviona desetkovali proizvodnju.

Rolls Royce je predviđao na početku godine da će proizvesti 450 avio-motora, ali sada planira da isporuči samo 250 komada.

Kompanija je preduzela najveće restrukturiranje u svojoj istoriji koje će rezultirati zatvaranjem nekoliko proizvodnih lokacija. Rolls Royce je ranije najavio da planira smanjenje devet hiljada radnih mjesta u svijetu, što je više od 15 odsto njegove radne snage, pri čemu će britanski radnici činiti dvije trećine od ukupnog broja.

U saopštenju kompanije se navodi da je 2,5 hiljada radnika iz Velike Britanije podnijelo zahtjev za dobrovoljno odlazak ili je prihvatilo prevremeno penzionisanje, što je znatno smanjilo potrebu za otpuštanjem.

Do danas je četiri hiljade ljudi iz civilnog vazduhoplovnog sektora napustilo kompaniju, smanjivši njenu globalnu radnu snagu na 48 hiljada. Još pet hiljada zaposlenih treba da ode do kraja godine.

U Rolls Royceu predviđaju da će putem restrukturiranja ostvariti uštedu prije oporezivanja od najmanje 1,3 milijarde GBP, odnosno 1,7 milijardi USD do kraja 2022.

U okviru nastojanja da dugoročno podupre bilans stanja, kompanija najavljuje da će prodati imovinu vrijednu najmanje dvije milijarde GBP, odnosno nešto manje od 2,7 milijardi USD, uključujući španskog proizvođača motora ITP Aero.

Preporučujemo za Vas