PREDVIĐENO DA IMA 176 ROČIŠTA

Počelo suđenje bivšem šefu "Audija" zbog skandala s gasovima dizelaša

Slučaj za koji se sudi uključuje 250.700 vozila "Audi", 71.600 "Folksvagen" i 112.100 "Porše" koja su uglavnom prodata na američkom i evropskom tržištu

3275 pregleda 3 komentar(a)
Rupert Štadler, Foto: Reuters
Rupert Štadler, Foto: Reuters

Bivšem šefu "Folksvagenove" divizije luksuznih automobila "Audi" i još trojici danas je počelo suđenje zbog optužbi povezanih s prevarom s dizel-vozilima te kompanije na testovima izduvnih gasova.

To je prvo krivično suđenje u Njemačkoj zbog skandala koji je izbio prije pet godina i koji je grupu "Folksvagen" koštao više od 32 milijarde eura novčanih kazni i poravnanja.

Rupert Štadler i još trojica optuženi su za prevaru, izdavanje lažnih sertifikata i krivično kažnjivo lažno reklamiranje.

Predviđeno je da komplikovano suđenje u Minhenu ima 176 ročišta i da traje do 20. decembra 2022. godine.

Suđenje je posljedica "Folksvagenovog" skandala s emisijama izduvnih gasova koji je izbio u septembru 2015. Američka agencija za zaštitu životne sredine objavila je tada obavještenje o kršenju propisa navodeći da je "Folksvagen" opremio i podesio hiljade automobila tako da se zagađenje ne bi otkrilo kada su automobili bili na testiranju pri tehničkom pregledu.

Softver je podešavao rad motora tako da bi automobili mogli da prođu test zagađena, a poslije testa ih je vraćao u redovan režim rada te su na ulici zagadivali više. Rezultat je bilo da stvarno zagađenje prelazi američke granice za azot-oksid, što može naštetiti zdravlju ljudi.

Bivši izvršni direktor Volfgang Hac i još dvojica inženjera optuženi su za razvoj dizel-motora od 3.000 kubnih santimetara za "Audi", "Folksvagen" i "Porše" koji su koristili ilegalni softver.

Štadler se ne tereti za učešće u razvoju motora, već zbog izdavanja dozvole za prodaju vozila koja ih imaju, uprkos tome što je za prevaru znao najkasnije u septembru 2015.

Slučaj za koji se sudi uključuje 250.700 vozila "Audi", 71.600 "Folksvagen" i 112.100 "Porše" koja su uglavnom prodata na američkom i evropskom tržištu.

Uvodno ročište suđenja je nastavljeno čitanjem optužnice na 90 stranica. Optuženima prijeti najmanje šest mjeseci, a maksimalno 10 godina zatvora.

Bivši izvršni direktor "Folksvagena", Martin Vinterkorn, optužen je u dva predstojeća krivična postupka u Njemačkoj u vezi s tim skandalom. Optužile su ga i američke vlasti, ali im on ne može biti izručen. Dva direktora "Folksvagena" ​​su već u zatvoru u SAD.