Rekordan profit Fiat-Krajslera pred spajanje s PSA

Poslije fuzije Fiat-Krajslera s PSA-Pežoom, nova, zajednička firma za proizvodnju automobila zvaće se "Stellantis" i biće četvrti najveći proizvođač na svijetu

3067 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompanija Fiat-Krajsler je objavila da je imala rekordnu zaradu u trećem kvartalu pošto se proizvodnja automobila vratila skoro na nivo od prije pandemije.

Italijansko-američki proizvođač automobila koji završava pripremu za potpuno spajanje s francuskim rivalom PSA-Pežoom, prijavio je neto-dobit u tri mjeseca zaključno sa 30. septembrom od 1,2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije imao gubitak od 179 miliona eura.

Taj proizvođač automobila prijavio je prilagođenu zaradu prije oporezivanja i kamate u Sjevernoj Americi od 2,5 milijarde eura. To je nadoknadilo rast njegovih gubitaka u Evropi i Aziji, i gubitka njegove luksuzne marke "Maserati".

U Latinskoj Americi, jedinom drugom regionu gdje je Fiat-Krajsler ostvario profit, on se ipak smanjio za dvije trećine, na 46 miliona eura.

Sve u svemu, taj italijansko-američki proizvođač automobila rekao je da su globalna zarada prije oporezivanja i kamata iznosili rekordnih 2,3 milijarde eura, uprkos padu prihoda od šest odsto, na 26 milijardi eura.

Isporuke u svijetu su opale za tri odsto, uglavnom zbog preuređivanja objekata u Sjevernoj Americi za proizvodnju novog modela "Jeep Grand Wagoneer" koji je u segmentu luksuznih SUV, i zbog ukidanja klasičnog monovolumena "Dodge Grand Caravan".

Fiat-Krajsler je objavio i da je njegovo spajanje sa PSA-Pežoom na putu da se završi do kraja prvog kvartala 2021, kako je planirano. Da bi udovoljio regulatornim problemima, francuski proizvođač automobila prodaje mali udio u jednom proizvođaču djelova da bi imao manje od 40 odsto vlasništva.

Poslije fuzije Fiat-Krajslera s PSA-Pežoom, nova, zajednička firma za proizvodnju automobila zvaće se "Stellantis" i biće četvrti najveći proizvođač na svijetu.

Bonus video: