Stvoren Stelantis

Izvršni direktor PSA Peugeot Karlos Tavares i predsednik Fijata Krisler Džon Elkan istakli su "istorijsku važnost" spajanja kompanija koje su "pomogle da se ispišu industrijske istorije SAD, Francuske i Italije"

6086 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Stellantis
Foto: Stellantis

Akcionari Fijat Krajslera (FCA) izglasali su danas spajanje sa francuskom grupom Pežo-Sitroen-Opel (PSA) čime je stvorena četvrta najveća automobilska kompanija na svijetu.

Nova kompanija zvaće se Stelantis.

Izvršni direktor PSA Peugeot Karlos Tavares i predsednik Fijata Krisler Džon Elkan istakli su "istorijsku važnost" spajanja kompanija koje su "pomogle da se ispišu industrijske istorije SAD, Francuske i Italije".

"Prolazimo kroz eru promjena u našoj industriji. Vjerujemo da će naredna decenija redefinisati mobilnost kakvu sada poznajemo. Mi i naši partneri iz PSA namjeravamo da igramo vodeću ulogu u izgradnji budućnosti, ta ideja nas je spojila", rekao je Elkan na onlajn sastanku akcionara.

Nova kompanija će godišnje proizvoditi 8,7 miliona automobila, a imaće zaradu od pet milijardi eura godišnje.

Spajanje je dogovoreno zarad uštede troškova, ali se postavlja pitanje da li će uspjeti da izgrade brend i sačuvaju radna mjesta na tržištu koje je još uvijek pogođeno pandemijom koronavirusa.

Bonus video: