AMERIČKI ISTRAŽITELJI UPOZORAVAJU

Baterije e-vozila opasnost za spasioce poslije nesreće

Proizvođači automobila predstavljaju sve više novih modela e-vozila, što mnogi u toj industriji smatraju potpunim preokretom zbog prelaska sa motora sa unutrašjim sagorijevanjem na električne koji su čistiji pri korišćenju

5704 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Požari u električnim vozilima opasnost su za spasioce koji pritiču u pomoć poslije saobraćajne nesreće, a smjernice proizvođača o načinu postupanja s tim vozilima u takvim priliama su neadekvatne, upozorili su američki istražitelji.

Takođe postoje praznine u industrijskim sigurnosnim standardima i istraživanju požara visokonaponskih litijum-jonskih baterija, posebno u velikim, teškim sudarima, saopštio je danas Nacionalni odbor SAD za bezbjednost transporta (National Transportation Safety Board - NTSB).

Ta agencija koja samo može davati preporuke, pozvala je proizvođače da napišu posebne smjernice za svaki model vozila o gašenju požara na baterijama i ograničavanju opasnosti od hemikalija u njima, jer, mada prividno ugašene, mogu da nastave da se same pregrijavaju i izazovu ponovno izbijanje požara u vozilu. Smjernice takođe treba da sadrže informacije o tome kako bezbjedno skladištiti vozila sa oštećenim litijum-jonskim baterijama.

Proizvođači automobila predstavljaju sve više novih modela e-vozila, što mnogi u toj industriji smatraju potpunim preokretom zbog prelaska sa motora sa unutrašjim sagorijevanjem na električne koji su čistiji pri korišćenju.

Agencija je u svom izvještaju zatražila od vatrogasnih i šlep-službi da svoje osoblje informišu o riziku od požara i kako se nositi sa električnom i hemijskom energijom baterija poslije sudara i o tome kako bezbjedno uskladištiti vozilo sa oštećenom baterijom.

Takođe se traži od Nacionalne uprave SAD za bezbjednost saobraćaja na putevima (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) da kada ocjenjuje bezbjednost vozila, u to uvrsti i mogućnost pomoći u hitnim slučajevima.

NHTSA bi takođe trebalo da formira koaliciju za istraživanje načina uklanjanja električne energije iz baterija i smanjenja opasnosti od njihovog pregrijavanja - "termičkog bjekstva", hemijske reakcije koja uzrokuje nekontrolisano povećanje temperature i pritiska u bateriji.

NTSB je počeo da istražuje požare na baterijama poslije sudara i požara u Lake Forestu i Mauntin Vjuu u Kaliforniji i u Fort Loderdejlu, na Floridi, 2017. i 2018. Takođe je ispitivao požar koji nije nastao usljed sudara u zapadnom Holivudu u Kaliforniji. Baterije u ta tri slučaja same su se ponovo zapalile nakon gašenja požara u vozilima.

Sva ta vozila proizveo je "Tesla", najprodavaniji proizvođač električnih vozila u SAD.

"Rizik od električnog udara i ponovnog paljenja i požara baterije proizlazi iz 'zatočene' energije koja je u bateriji iako je oštećena", rekla je agencija.

Avgusta 2017. godine u Lejk Forestu, zapalila se baterija automobila "Tesla Model X" pošto je vozilo skrenulo s puta i velikom brzinom udarilo u zgradu. Tomas Bart, inženjer NTSB-a i istražitelj, rekao je da su vatrogasci izlili hiljade litara vode na krov vozila. "Nisu shvatili da moraju usmjeriti vodu u odjeljak za baterije ispod automobila kako bi ga ohladili i zaustavili reakciju koja izaziva požar", rekao je on.

U izvještaju na 80 stranica NTSB je napisao da je pregled smjernica 36 proizvođača za reagovanje spasilaca u vanrednim situacijama sa e-vozilima otkrio da svi imaju načine da ublaže rizik od visokonaponskih udara, uključujući metode za iskopčavanje baterije. Ali nijedan od vodiča nije govorio o ograničavanju rizika od energije uskladištene u baterijama, kao što bi bili postupci za smanjenje opasnosti ponovnog paljenja ili uputstva o tome gdje i kako prskati vodu kako bi se baterije ohladile, rekla je agencija.

Jedan od načina za rješavanje problema s oštećenim baterijama je njihovo vađenje iz vozila i natapanje slanom vodom kako bi se ispraznila energija, napisao je NTSB.

Očekuju se odgovori, Tesle, Nacionalnog udruženja za zaštitu od požara i Saveza za automobilske inovacije - velike trgovinske grupe proizvođača automobila.

Preporučujemo za Vas