Sony i Stelantis lansiraju svoja električna vozila

Sony je prepoznat kao jedan od najvećih svjetskih brendova za proizvodnju TV i audio opreme, a sada priprema i svoj prvi automobil

2494 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tržište električnih automobila postaje sve kompetitivnije i broj kompanija koje počinju da se bave proizvodnjom “vozila budućnosti” samo raste, tako da sve su prilike da ćemo u narednom periodu gledati veliku borbu za dominaciju u ovom domenu. Da svog konja za trku imaju ovih dana su poručili iz kompanije Sony i automobilskog konglomerata Stelantis, koji su predstavili proizvode koji se mogu očekivati od njih u narednom periodu.

Sony je prepoznat kao jedan od najvećih svjetskih brendova za proizvodnju TV i audio opreme, a sada priprema i svoj prvi automobil. On, kako kažu stručnjaci iz Japana, mora biti po kvalitetu u rangu ove korporacije, a bolji bar za nijansu od konkurencije i prihvatljiv po cijeni da ga može kupiti svako.

Prvi električni automobil kompanije Sony, koncept “Vision-S”, predstavljen je prije godinu dana. Iz japanske kompanije su tada pojasnili da je riječ o konceptu kojem je cilj da prikaže njihove mogućnosti i testira tehnologije za autonomna i električna vozila.

Ovih dana austrijskim drumovima kruži nemaskirani Sony, što znači da se sprema da veoma brzo bude uveden u serijsku proizvodnju.

“Inženjeri su naporno radili na novim tehnologijama, senzorima i kamerama za autonomnu vožnju. Posebnih senzora za automatsku vožnju, prema novim informacijama, ukupno ima čak 40“, izjavio je Kazaj Hirava iz te kompanije.

Sony se pohvalio da će njegov automobil imati dva elektromotora ukupne snage 536 KS, ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat za 4,8 sekundi i maksimalnu brzinu od čak 240 kilometara na sat.

“Mi želimo jeftino i ekološki prihvatljivo vozilo koje ima autonomnu vožnju. Ono je namijenjeno milenijalcima i u njemu ima puno zabavnih sadržaja i iznenađenja”, dodao je Hirava i kazao da testiranjima na javnim saobraćajnicama Austrije Sony sa partnerima želi da provjeri svoju tehnologiju i sigurnosna rješenja.

U priču se uključio i konglomerat Stelantis, koji je poslije višemjesečnih pregovora i kompleksnih promjena nastao spajanjem kompanija “Fiat Chrysler” i “Peugeot-Citroen”. Predsjednik ove grupe Karlos Tavares najavio je da će do kraja ove godine u njihovoj ponudi biti čak 39 električnih automobila, da se očekuje više od Fiatovih modela i da radna mjesta nisu ugrožena.

„Ovo je prvi dan naše nove istorije i početak jednog putovanja punog entuzijazma. Naša grupa je na odličnoj poziciji i biće još kompetitivnija na međunarodnom tržištu sa 39 električnih modela koji se očekuju do kraja 2021. godine. Ovo je velika grupa i ima dobru i stabilnu poziciju, kako u Evropi, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama i Latinskoj Americi“, rekao je Tavares na na prvoj konferenciji ovog konglomerata.

Ujedinjenje FCA i PSA omogućiće saradnju vrijednu pet milijardi evra od čega će 80 odsto biti ostvareno već u naredne četiri godine, rekao je Tavares precizirajući da ujedinjenje ove dvije istorijske grupe zajedno ima vrijednost od 25 milijardi evra koji su baza ovog spajanja i ne predviđa se smanjenje radne snage.

Inostrani mediji navode da je jedan od brendova koji bi najviše mogao da profitira u grupi koja ima 14 marki automobila jeste upravo Fiat. Međutim, Tavares je poručio da neće biti koncentrisani samo na “klasične” automobile, već ozbiljno namjeravaju da uplivaju u tržište električnih vozila.

„Grupa kreće sa 29 verzija električnih automobila, a do kraja ove godine njima će biti dodato još 10, pa će 2025. godine postojati jedna električna varijanta za svaki model. Naš izazov nije samo ponuda ‘čistih automobila’ već i onih koji su pristupačni našim klijentima“, naveo je predsjednik grupe.

Bonus video: