Automobilski gigant zbog afere traži odštetu od bivših šefova

Zaključak je da su Vinterkorn i Štadler prekršili dužnosti koja im je nalagala zaštitu interesa kompanije. Ostali članovi uprave oslobođeni su odgovornosti za skandal

6596 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemački automobilski gigant Volkswagen će tražiti odštetu od bivšeg direktora Martina Vinterkorna i nekadašnjeg čelnika Audija Ruperta Štadlera zbog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Advokatska kancelarija Gleis Luc sprovela je istragu koja je obuhvatila pregled i analizu 1,6 miliona datoteka i više od 1,55 hiljada razgovora i ispitivanja, navela je kompanija, prenosi Index.hr.

"Nadzorni odbor VW-a završio je postupak razjašnjenja i okončao istragu o uzrocima dizelske krize i odgovornosti, koju je pokrenuo u oktobru 2015. godine", navodi se u saopštenju.

Zaključak je da su Vinterkorn i Štadler prekršili dužnosti koja im je nalagala zaštitu interesa kompanije. Ostali članovi uprave oslobođeni su odgovornosti za skandal.

"Zato je nadzorni odbor donio odluku da se podnese zahtjev za naknadom štete protiv Vinterkorna i Štadlera”, dodaje se u saopštenju.

Vinterkorn i Štadler tvrde da nijesu odgovorni za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova iz dizel automobila.

VW je 2015. godine priznao da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koristio nedozvoljeni softver kako bi manipulisao podacima na testovima emisije iz motora, što je izazvalo najveću krizu u njegovoj istoriji.

Skandal ga je koštao više od 32 milijarde eura u novčanim kaznama, prilagođavanju automobila i pravnim troškovima.

Vinterkorn je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora 23. septembra 2015. godine, sedmicu nakon izbijanja skandala. Otprilike tri godine kasnije VW je raskinuo ugovor sa Stadlerom zbog kriminalne istrage koja bi trebalo pokazati je li grupa učestvovala u manipulisanju podacima.

Vinterkornovi advokati naveli su u saopštenju da je bivši izvršni direktor izrazio žaljenje zbog odluke nadzornog odbora i odbacio optužbe.

Oni su dodali da će nastojati razjasniti navedena pitanja u dogovoru s Volkswagenom. Stadlerovi advokati odbili su komentarisati zahtjev o odšteti.

Bonus video: