zahtjev njemačkog koncerna

Folksvagen traži milijardu eura od bivšeg generalnog direktora

U pitanju je najveća suma koja je ikada zatražena od jednog šefa upravnog odbora u Njemačkoj

3940 pregleda 4 komentar(a)
Vinterkorn, Foto: Shutterstock
Vinterkorn, Foto: Shutterstock

Koncern iz Volfsburga, Folksvagen (VW) traži čak milijardu eura odštete od bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna.

U njegovom se mandatu dešavala "prevara vijeka" sa izduvnim gasovima kod dizel-motora, prenosi B92.

U pitanju je najveća suma koja je ikada zatražena od jednog šefa upravnog odbora u Njemačkoj.

Kako saznaju istraživački novinari "Zidojče cajtunga" i javnih servisa NDR i VDR, koncern iz Volfsburga temelji zahtjev na tome što je navodno tih milijardu eura mogao da uštedi da je Vinterkorn djelao odmah čim je saznao za manipulacije, piše Dojče vele.

Vinterkorn (73) je prema viđenju VW-a trebalo da djela 27. jula 2015. godine kada je na jednom sastanku saznao detalje od kriminalnom softveru ugrađivanom u vozila sa dizel-motorom.

Taj softver je prepoznavao kada je automobil na testiranju ili tehničkom pregledu, a kada u klasičnoj vožnji na drumu. Prečišćavanje izduvnih gasova je radilo samo u laboratorijskim uslovima, dok su na ulici automobili emitovali štetne gasove višestruko iznad dozvoljenih vrijednosti.

"Folksvagen" smatra i da je Vinterkorn propustio da smjesta istinito i potpuno odgovori na pitanja američkih kontrolnih instanci što je kasnije značilo veće kazne za VW u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tamošnji kontrolori su obznanili skandal 18. septembra 2015. godine.

Preporučujemo za Vas