novo istraživanje

Jaka kafa i slušanje rep muzike mogu da poboljšaju reflekse vozača

Utvrđeno je da žene u prosjeku na opasnost reaguju nekoliko sekundi brže od muškaraca

6312 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Novo istraživanje otkrilo je da slušanje rep muzike i ispijanje jake kafe mogu da poboljšaju reflekse vozača tokom vožnje. Do tog saznanja došle su kompanije "CX Lab" i "U Switch" koje su eksperimente sprovodile na više od 100 vozača automobila.

"Svi učesnici su prvo pogledali više videa DVSA testa percepcije opasnosti, a morali su da pritisnu jedan taster u trenutku kad uoče neku od opasnosti na putu", naveli su autori u svom izvještaju o eksperimentu, prenosi N1.

Nakon što su utvrdili koliko je vremena svakom vozaču potrebno da reaguje na opasnost, od učesnika su zatražili da ponovno učestvuju u testiranju, ali ovaj put nakon što su popili šoljicu jake kafe, poslušali zvučni zapis s bukom koju djeca prave dok se igraju, da odslušaju rep, tehno, hevi metal, klasičnu ili džez muziku.

Istraživači su otkrili da je najveći uticaj na vožnju imala kafa odnosno kofein, koji je vozačima pri brzini od 70 kilometara na sat pomogao da se zaustave u prosjeku 26 metara prije onih koji ga nisu konzumirali.

Drugu, najznačajniju razliku u vremenu potrebnom za reakciju na opasnost u vožnji imalo je slušanje rep muzikee koja je od šest različitih žanrova imala najveći pozitivan efekat na reflekse, a učesnicima je pomogla da pri uočavanju opasnosti automobil zaustave u prosjeku 16 metara prije od onih koji je nisu slušali, prenosi New York Post.

Slušanje dječije buke tokom vožnje imalo je, kako pokazuje ovaj eksperiment, najmanje uticaja na vozače, a automobile su zaustavili otprilike 14 metara prije drugih, ali istraživači kažu da ih je iznenadilo što je buka poboljšala vrijeme reakcije, a mislili su, kažu, da na vožnju i reflekse neće uopšte uticati ili će ih čak pogoršati.

Takođe, utvrđeno je da žene u prosjeku na opasnost reaguju nekoliko sekundi brže od muškaraca.

Preporučujemo za Vas