Američki auto-gigant ulaže 300 miliona dolara u Rumuniji

Od 2008. godine, kad je Ford postao vlasnik fabrike u Rumuniji, u njenu modernizaciju i proširenje uloženo je čak dvije milijarde dolara

5845 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki Ford je u okviru elektrifikacije auto-industrije primoran da ulaže u proizvodne kapacitete.

To je posebno uočljivo u komercijalnom programu, koji su u Fordu odlučili do 2024. većim dijelom da elektrifikuju, prenosi B92.

Naime, očekuju da će dvije trećine prodaje u komercijalnom programu činiti upravo plug-in hibridi i električne verzije. Ford će stoga u svoje proizvodne kapacitete u Krajovi u Rumuniji uložiti dodatnih 300 miliona dolara, a sve kako bi se pripremio za lansiranje potpuno novog modela.

Taj model bi na tržište trebalo da stigne 2023. godine, a godinu kasnije stiže i električna verzija. Time će to postati treća Fordova fabrika sposobna za proizvodnju električnih modela. Prije su to postale fabrike u Njemačkoj i Turskoj.

Od 2008. godine, kad je Ford postao vlasnik fabrike u Rumuniji, u njenu modernizaciju i proširenje uloženo je čak dvije milijarde dolara. Samo u posljednjih nekoliko godina je instalirano preko 600 robota, koji olakšavaju proizvodne aktivnosti za šest hiljada radnika.

U toj fabrici se, između ostalih, proizvodi i nova Puma, tržišno vrlo uspješan model.

Bonus video: