Mazda se okreće hibridima i električnim automobilima

Do 2050. godine Mazda takođe planira da bude potpuno ugljenično neutralna kompanija

3639 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mazda je objavila svoju novu kompanijsku politiku prema kojoj će postati zelenija i održiva marka vozila, a do 2050. godine i potpuno ugljenično neutralna.

U skladu s opštim trendom elektrifikacije i ekoloških nastojanja u proizvodnji vozila, i Mazda se priključila rastućem popisu proizvođača koji su najavili zaokret u poslovnoj strategiji prema električnim i hibridnim vozilima te održivom razvoju, prenosi SEEbiz.

Prema inicijativi Održivi Zoom-Zoom 2030, kompanija će do kraja ove decenije implementirati nekoliko novih principa.

Prije svega, to će biti nastavak razvoja ekoloških SKYACTIV benzinskih motora u koje se postepeno uvodi hibridna opcija, a s vremenom će biti razvijena i kompatibilna potpuno električna pogonska tehnologija. Skalabilan SKYACTIV tehnologija za električna vozila biće uvedena do 2025. godine, a poslužiće kao osnova za veći broj novih modela raznih veličina.

Istovremeno je najavljeno da će do 2025. godine Mazda na tržište pustiti pet novih hibridnih modela automobila, pet plug-in hibrida te tri 100 odsto električna modela. Do kraja decenije tako će baš svaka nova Mazda biti elektrificirana, a oko četvrtine prodaje trebalo bi da čine potpuno električni modeli.

Još jedan cilj ove strategije je postepeno uvođenje sistema aktivne sigurnosti koji ima za cilj potpuno eliminisanje pojma saobraćajnih nesreća iz društva. Dugoročno, Mazda takođe vidi autoindustriju koja se razvija u smjeru mobilnosti kao usluge, odnosno budućnost u kojoj će prevladavati vozila namijenjena dijeljenju prijevoza.

Do 2050. godine Mazda takođe planira da bude potpuno ugljenično neutralna kompanija. Najavili su i kako će s još četiri japanska proizvođača, Suzukijem, Daihatsijem, Subarom i Toyotom, razviti zajednički standard za komunikaciju među vozilima – a sve zbog veće sigurnosti i manje stresa pri vožnji.

Bonus video: