Rimac Automobili formirali zajedničku kompaniju s Bugatijem

Rimac koji je prije jedne decenije počeo kao "startap" sa jednim čovjekom u garaži, prerastao je u u uspješnu kompaniju koja proizvodi i električne "super-automobile"

8544 pregleda 5 komentar(a)
Foto: rimac-automobili.com
Foto: rimac-automobili.com

Hrvatski proizvođač "hiper-automobila", među kojima i električnih, "Rimac Automobili" preuzima francusko-njemački "Bugati", takođe proizvođač malih serija "hiper-automobila" ugovorom koji, po izvještajima, vrijedi milione eura.

Firma "Rimac Automobili" je danas saopštila da će udružiti snage s "Bugatijem" i formirati novu automobilsku i tehnološku kompaniju.

Kako je navela hrvatska kompanija, njemačka "Folksvagen Grupa" i njeno odjeljenje "Porše" koji ima većinski udio u "Bugatiju", planira novo zajedničko ulaganje, a kompanija će se zvati "Bugati-Rimac".

Rimac koji je prije jedne decenije počeo kao "startap" sa jednim čovjekom u garaži, prerastao je u u uspješnu kompaniju koja proizvodi i električne "super-automobile".

Mate Rimac (33), sin izbjeglica iz BIH, koji je kompaniju osnovao 2009, izjavio je da je ulazak u novi poduhvat "uzbudljiv trenutak" i rekao da ove kompanije predstavljaju savršen spoj.

"Porše" će imati udio od 45 odsto u kompaniji "Bugati-Rimac", a "Rimac Automobili" 55 odsto, po navodima hrvatskih medija. Finansijski podaci iz ugovora nisu objavljeni.

Vozila "Bugati" će se i dalje ručno sklapati jedno po jedno, u skladu s narudžbama, u istočnoj Francuskoj, gdje je ta kompanija prvobitno bila osnovana 1909. godine, ali je propala poslije Drugog svjetskog rata, te je ponovo osnovana četiri decenije kasnije i počela da radi 1998. kao podružnica "Folksvagena". Vozila "Bugati" će imati motore razvijene i proizvedene u Hrvatskoj.

"U industriji koja se razvija sve brže, fleksibilinije inovacija i održivost ostaju u samom središtu operacija Rimac", navela je kompanija Rimac Automobili.

Bonus video: