Španija će sredstva EU iskoristiti za proizvodnju električnih automobila

Plan je da se poveća udio automobilske industrije u BDP Španije sa sadašnjih 10 odsto na 15 odsto do 2030. godine i otvore nova radna mjesta što će uticati i na ostale grane, uključujući rudarstvo, telekomunikacije i energetske kompanije

3687 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Španska vlada će uložiti 4,3 milijarde eura iz EU fonda za privredni oporavak od pandemije kako bi obnovila automobilsku industriju i usmjerila je ka proizvodnji električnih vozila i pratećih komponenti, najavio je premijer Pedro Sančes.

Sančes je ocijenio da će to biti "prava revolucija" po špansku privredu, što će donijeti 19 milijardi eura dodatnih privatnih investicija.

"Spontano funkcionisanje tržišta samo po sebi neće dovesti do pokretanja novog modela koji uključuje toliko industrija", rekao je Sančes, predstavljajući prvi od sedam planova za transformaciju španske industrije.

Španija će u narednih šest godina dobiti 140 milijardi eura iz fonda EU nazvanog "Nova EU generacija" (EUNextGeneration).

Vlada treba da u utorak odobri plan za automobilsku industriju, nakon čega kompanije mogu da počnu da se prijavljuju, dok se prve tranše novca očekuju u septembru.

Plan je da se poveća udio automobilske industrije u BDP Španije sa sadašnjih 10 odsto na 15 odsto do 2030. godine i otvore nova radna mjesta što će uticati i na ostale grane, uključujući rudarstvo, telekomunikacije i energetske kompanije.

Premijer Sančes je takođe rekao da će zemlja uložiti milijardu eura za podsticanje prodaje električnih vozila, a da će još milijardu eura biti upotrijebljeno za postavljanje novih priključaka za punjenje tih vozila.

Bonus video: