Reno zabilježio veliku dobit

Reno se u prvoj polovini godine gotovo vratio na pozitivan novčani tok, u odnosu na 6,4 milijarde eura odliva u istom periodu od prije godinu. Zvaničnici kompanije se nadaju da će zamah potrajati

4688 pregleda 202 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reno je prvu polovinu godine završio sa 354 miliona eura neto dobiti, nakon što je u istom periodu prošle godine pretrpio gubitak od skoro 7,3 milijarde eura uslijed dugotrajnih obustava proizvodnje tokom pandemije koronavirusa.

Proizvođač automobila, koji se uglavnom fokusira na najprofitabilnije modele, saopštio je da je dobit ostvarena zahvaljujući rastu prodaje automobila i cijena.

Reno, u čijem su vlasništvu brendovi Dacia i Lada i u partnerstvu je s Nisanom, objavio je podatak o operativnoj marži od 2,8 odsto u prvoj polovini godine i cilja na cjelogodišnju maržu "istog nivoa". Iz kompanije su objavili da su nadmašili ciljeve smanjenja troškova.

"Takvi rezultati označavaju prvi korak u preokretu, koji bi trebalo da se ubrza dolaskom novih vozila koja su u pripremi", rekao je glavni izvršni direktor Luca de Meo, koji je na tom položaju godinu.

Reno se u prvoj polovini godine gotovo vratio na pozitivan novčani tok, u odnosu na 6,4 milijarde eura odliva u istom periodu od prije godinu. Zvaničnici kompanije se nadaju da će zamah potrajati.

Reno planira do kraja godine da otplati oko petine zajma od pet milijardi eura koji je dobio od francuske države, rekla je glavna finansijska direktorica Clotilde Delbos. Zajam je dio državne hitne podrške koju je vlada nudila na početku pandemije koronavirusa.

Prošli mjesec Reno je predstavio ambicioznu strategiju u proizvodnji električnih vozila, fokusirajući se na nove, pristupačne verzije svojih malih automobila-ikona iz prošlosti kako bi stigao Volksvagen u tom brzorastućem sektoru.

Nakon pet uzastopnih tromjesečja pada prodaje automobila, prihod Renoa je u prvoj polovini ove godine porastao 18,7 odsto.

Izvršni direktor De Meo, bivši izvršni direktor Volksvagena, dobio je zadatak da pomogne Renou da okrene novu stranicu. Plan preokreta uključuje otpuštanje hiljada radnika, smanjenje asortimana modela i poboljšanje saradnje u proizvodnji s partnerima Nisanom i Micubišijem.

Bivši šef Nisana Carlos Ghosn smijenjen je i uhapšen u Japanu 2018. godine zbog optužbi za finansijske malverzacije, koje poriče. On je iza sebe ostavio ogromnu paletu modela s niskim maržama, a Reno je dodatno bilježio velike gubitke pod pritiskom pada svjetske potražnje za automobilima.

Francuski proizvođač automobila najavio je u junu da će do 2030. na globalnom nivou partnerstvo Reno-Nisan-Micubiši godišnje proizvoditi milion električnih vozila, u odnosu na 200 hiljada u prošloj godini.

Bonus video: