Pad prodaje automobila u Kini

Jedina je svijetla tačka u julu bila kontinuirano snažna prodaja električnih i hibridnih vozila, kojih je prodato 271 hiljadu, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci CAAM-a

3415 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prodaja automobila u Kini, najvećem svjetskom tržištu, pala je u julu, treći mjesec zaredom, pod uticajem poplava u pojedinim djelovima zemlje, novih žarišta covida 19 i nestašice poluprovodnika.

U julu je u Kini prodato 1,86 miliona vozila, 11,9 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), prenosi SEEbiz.

U periodu od januara do jula prodaja je skočila 19 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom kada su na snazi bile stroge mjere zatvaranja radi suzbijanja zaraze covidom 19.

Oporavak prodaje gubiće na zamahu i u ostatku ove godine iako bi tržište na godišnjem nivou trebalo da bilježi rast, procjenjuju u CAAM-u.

Globalna nestašica poluprovodnika zbog koje su kompanije smanjile proizvodnju vjerovatno će potrajati još neko vrijeme budući da pandemija i dalje hara u mnogim dijelovima svijeta, saopštio je direktor udruženja Chen Shihua.

Jedina je svijetla tačka u julu bila kontinuirano snažna prodaja električnih i hibridnih vozila, kojih je prodato 271 hiljadu, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci CAAM-a.

Bonus video: