Toyota snizila procjenu godišnje proizvodnje

Toyota očekuje će u fiskalnoj godini koja završava u martu proizvesti devet miliona vozila. Do sada su prognozirali da će ih proizvesti 9,3 miliona

3004 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Japanski automobilski div Toyota Motor ove poslovne godine će proizvesti 300 hiljada vozila manje nego što je planirao zbog zastoja u fabrikama u Vijetnamu i Maleziji.

"Razlog je kombinacija koronavirusa i automobilskih čipova, iako trenutno u prvom redu baš koronavirus", rekao je izvršni direktor najvećeg svjetskog proizvođača automobila, Kazunari Kumakura, prenosi SEEbiz.

Toyota očekuje će u fiskalnoj godini koja završava u martu proizvesti devet miliona vozila. Do sada su prognozirali da će ih proizvesti 9,3 miliona.

Nakon što je ovog mjeseca već smanjila proizvodnju za 360 hiljada vozila širom svijeta, kompanija je u petak najavila da će je smanjiti za dodatnih 70 hiljada, te za 330 hiljada u oktobru.

Za razliku od drugih velikih autokompanija, Toyota do sada nije bila prisiljena da smanjuje proizvodnju budući da je nakon strašnog potresa 2011. ojačala nabavni lanac, što je uključivalo i nabavu zaliha dijelova.

Njena današnja objava pokazuje da nijedan dio globalne automobilske industrije nije pošteđen posljedica pandemije koja je smanjila prodaju, a sada blokira njezina nastojanja da iskoristi snažan oporavak potražnje nakon prvih talasa pandemije.

Problem je nestašica čipova zbog naglog rasta potražnje proizvođača elektronike kojima je na ruku išao rad od kuće i škola na daljinu, budući da su podstakli potražnju za elektroničkim uređajima.

Toyoti probleme stvara i oslanjanje na proizvodnju dijelova u jugoistočnoj Aziji koja trenutno bilježi nagli rast broja zaraženih koronavirusom.

Bonus video: