Prihodi Renoa pali 14 odsto

Prihod francuske grupe pao je u periodu od jula do septembra 13,4 odsto, na 8,99 milijardi eura

3635 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski proizvođač automobila Reno izvijestio je o dvocifrenom padu prihoda u trećem tromjesečju zbog globalne nestašice čipova.

Prihod francuske grupe pao je u periodu od jula do septembra 13,4 odsto, na 8,99 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih kurseva i jednokratne stavke, smanjen je 14 odsto, prenosi Index.hr.

Prihod od prodaje automobila, kada se izuzme ruski brend AvtoVAZ, smanjen je 14,1 odsto, kliznuvši na 7,69 milijardi eura.

Grupa je u trećem tromjesečju prodala 599,03 hiljade vozila, za 22,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, zbog krize u snabdjevanju poluprovodnicima i prekida proizvodnje.

U Evropi, na koju otpada nešto više od polovine prodaje, broj prodatih automobila smanjen je 26,3 odsto. Ukupno je na stranim tržištima prodato 17,3 odsto manje automobila nego u istom prošlogodišnjem periodu, izvijestili su iz grupe Reno.

Brend Reno prodao je 365,93 hiljade vozila širom svijeta, 24,4 odsto manje nego u prošloj godini. Prodaja brenda Dacia pala je 11,2 odsto, na 138,38 hiljada vozila.

Grupa procjenjuje da je zbog nestašice čipova u trećem tromjesečju proizvela oko 170 hiljada vozila manje, a u cijeloj godini ta bi brojka trebalo da se popne na pola miliona.

Potvrdili su da u cijeloj godini očekuju istu operativnu maržu kao i u prvih šest mjeseci, kada je iznosila 2,8 odsto prihoda, uprkos očekivanom smanjenju proizvodnje.

Bonus video: