Planiraju da grade fabriku baterija

Fabrika bi trebalo da ima kapacitet od 100 megavat sati godišnje koji bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude dovoljan za hiljadu automobila, a proizvodnja bi trebalo da počne 2024. godine

3591 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Porsche planira da gradi fabriku baterija u Reutlingenu, na jugu Njemačke, objavila je podružnica njemačkog proizvođača sportskih automobila za baterije Cellforce.

Lokacija je izabrana zbog povoljnog geografskog položaja i blizine partnera u razvoju i industrijskoj proizvodnji baterija, ističu u kompaniji.

"Fizička blizina što većeg broja partnera u projektu ključan je uslov za naš brzi uspjeh", rekao je poslovni direktor Cellforce Groupa, Markus Graef.

Fabrika bi trebalo da ima kapacitet od 100 megavat sati godišnje koji bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude dovoljan za hiljadu automobila, a proizvodnja bi trebalo da počne 2024. godine, prenosi SEEbiz.

Porsche je već najavio da planira proizvoditi baterije, ali čekala se njegova odluka o lokaciji fabrike.

Fabrika će dobiti subvencije u ukupnom iznosu 60 miliona eura, pri čemu će dvije trećine novca stići iz savezne blagajne, a ostatak iz budžeta savezne zemlje Baden-Wuerttemberg.

Porsche ima udio od 72,7 odsto u Cellforce Grupi, a ostatak drži Customcells, svojevrsna podružnica Instituta Fraunhofer. U razvoju baterijskih ćelija učestvovao je i njemački hemijski koncern BASF.

Bonus video: