Savez Reno-Nisan planira da uloži 23 milijarde eura u tehnologiju električnih vozila

Nisan će predvoditi razvoj baterije nove generacije za električna vozila, dok će Reno voditi razvoj elektronike i softvera radi povezivanja miliona vozila i pružanja digitalnih usluga

4369 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francusko-japanski savez kompanija Reno (Renault) i Nisan (Nissan) saopštio je da planira da uloži 23 milijarde eura u tehnologiju električnih vozila u narednih pet godina.

Savez, čiji je dio i manji japanski proizvođač automobila Micubiši (Mitsubishi), dijeliće istraživanja, auto-djelove i tehnologiju sa ciljem smanjenja troškova i proizvodnje 35 novih modela električnih vozila do 2030. godine, za tržišta širom svijeta.

Nisan će predvoditi razvoj baterije nove generacije za električna vozila, dok će Reno voditi razvoj elektronike i softvera radi povezivanja miliona vozila i pružanja digitalnih usluga.

Proizvođači automobila širom svijeta pokušavaju da uštede troškove i sklope saveze. Nedavni problemi sa snabdijevanjem, povezani sa ograničenjima usljed koronavirusa, kao i rastuća zabrinutost zbog klimatskih promjena, učinili su takvu koordinaciju hitnijom nego ikada.

Kompanija Tesla je izrasla u moćnog i izuzetno profitabilnog konkurenta, a na tržište ulaze i druge kompanije. Među njima je Soni, proizvođač platforme Plejstejšn za video igre, koja je nedavno predstavila prototip električnog automobila. Vodeći japanski proizvođač automobila Tojota (Toyota) takođe je najavila agresivan plan za električna vozila.

Reno posjeduje 43,4 odsto Nisana, koji je vlasnik 15 odsto Renoa i 34 odsto Micubišija. Francuska vlada posjeduje 15 odsto Renoa.

Savez Reno-Nisan osmislio je Karlos Gon (Carlos Ghosn), koga je Reno 1999. godine poslao u Nisan da spase kompaniju od bankrota.

Gon je kompaniju učinio jednom od najuspješnijih u svjetskoj automobilskoj industriji, ali je uhapšen u Japanu 2018. godine pod optužbom za finansijske malverzacije. Gon je pobegao u Liban krajem 2019. godine i tvrdi da je nevin.

Bonus video: