Tojota smanjuje proizvodnju za petinu

Tojota je već početkom marta obustavila domaću proizvodnju, na jedan dan, zbog kibernetičkog napada na dobavljača, što je koštalo proizvodnje 13 hiljada vozila

4547 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Japanski automobilski div Tojota Motor će u aprilu, maju i junu smanjiti domaću proizvodnju do 20 odsto kako bi ublažio pritisak na dobavljače koji je stvorila nestašica čipova i drugih djelova.

Proizvodnja će u aprilu biti smanjena oko 20 odsto, u maju oko deset odsto, a u junu oko pet odsto u odnosu na dosadašnji plan, saopšteno je iz japanske kompanije, prenosi SEEbiz.

Oni su dodali da će i dalje ostati na visokom nivou, budući da je dosadašnji plan uključivao potrebu da se nadoknadi smanjeni obim u prethodnom periodu.

Tojotini dobavljači prisiljeni su da se nose s brojnim promjenama planova proizvodnje zbog nestašice čipova, a smanjena proizvodnja trebalo bi da im olakša taj teret.

Predsjednik Tojote Akio Tojoda rekao je da bi dobavljači bez primjerenog plana proizvodnje mogli biti "iscrpljeni" i da u periodu od aprila do juna uprava planira "smišljeno hlađenje".

Tojota je već početkom marta obustavila domaću proizvodnju, na jedan dan, zbog kibernetičkog napada na dobavljača, što je koštalo proizvodnje 13 hiljada vozila. Oni u ovoj fiskalnoj godini planiraju proizvodnju rekordnih 11 miliona automobila, ukoliko uspiju da osiguraju stabilno snabdijevanje čipovima.

Potez najvećeg japanskog proizvođača automobila nova je potvrda teškoća u lancima snabdijevanja, koje koče globalnu automobilsku industriju u dugotrajnoj pandemiji, a izglede je dodatno pogoršala kriza zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Američki proizvođač električnih vozila Rivian Automotive objavio je u četvrtak da bi mu se zbog problema u lancu snabdijevanja proizvodnja mogla prepoloviti u ovoj godini, na 25 hiljada vozila.

Honda Motor poručio je da će do kraja mjeseca smanjiti proizvodnju u dvije domaće fabrike oko deset odsto.

Bonus video: