Slabija proizvodnja i prodaja BMW-a i Mercedesa, osim u e-segmentu

BMW je u četvrtak saopštio da je u prvom kvartalu proizveo 596.900 vozila, šest odsto manje nego u uporedivom periodu 2021. Mercedesova proizvodnja je pala za 15 odsto, na 501.600 automobila

9858 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rat i pandemija su sajsekli prodaju automobila Mercedesa i BMW-a, pokazuju najnoviji podaci. Rat je zaustavio isporuku kablova iz Ukrajine, čipova nema odranije, a novo zaključavanje u Kini samo je još pogoršalo stanje.

BMW je u četvrtak saopštio da je u prvom kvartalu proizveo 596.900 vozila, šest odsto manje nego u uporedivom periodu 2021. Mercedesova proizvodnja je pala za 15 odsto, na 501.600 automobila.

Bavarska fabrika je u Evropi dostavila 220.000, a u Kini 209.000, odnosno za osam i devet odsto manje nego u prva tri mjeseca 2021. Doduše, prodaja u SAD je sa 81.000 automobila bila za četiri procenta iznad prošlogodišnje.

U BMW-u se svejedno nadaju da će do kraja ove godine izjednačiti prodaju iz prethodne, prije svega zahvaljujući e-automobilima.

"Fokus nam je elektromobilnost" rekao je predsjednik upravnog odbora Piter Nota.

"Na putu smo da ostvarimo ovogodišnji ambiciozni cilj rasta prodaje potpuno električnih vozila."

BMW je od početka godine do kraja marta prodao oko 35.000 takvih modela pod sopstvenim brendom i Minija - to je stopa rasta od 149 odsto. Četvrtina tih automobila ostala je u Njemačkoj, ostali u izvoz.

Fabrika očekuje da prodaju e-automobila ove godine udvostruči.

Što se Mercedesa tiče, fabrika je u Kini, na svom najvećem tržištu, prodala nešto manje od 193.000 automobila, odnosno za 14 odsto manje. Za isto toliko je pala i prodaja u Evropi, na 151.000 vozila, dok je u SAD izgubila petinu prodaje, padom na 63.000 automobila.

"Tržište je veoma nestabilno pod uticajem geopolitičke neizvijesnosti, krize čipova i pandemijskih ograničenja," saopštio je Mercedes.

Dobre brojke fabrika prijavljuje sa prodajom 22.000 električnih automobila i snažnim rastom ultra-luksuznog brenda Majbah.

"Uz velike izazove prvog tromjesječja, uspjeli smo da utrostručimo prodaju električnih i luksuznih automobila i zabilježimo odličan rezultat," saopštio je Mercedes.

Računajući i plag-in hibride, svaki treći Mercedes prodat u Evropi bio je električan.

Audi i VW svoje kvartalne podatke o prodaji saopštavaju 5. maja, zajedno sa finansijskim izvještajem.

Bonus video: