Volkswagen ostvario veliku dobit

Ipak, investitore je zabrinulo to što je Volkswagen upozorio da je počeo osjećati uticaj rata u Ukrajini na lance snabdjevanja i cijene sirovina u prvom tromjesečju, a dugoročnije efekte na njegovo poslovanje teško je predvidjeti

4074 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemački div u proizvodnji automobila Volkswagen (VW), uprkos pandemiji koronavirusa i ratu u Ukrajini, u prva tri mjeseca ove godine ostvario je ogromnu dobit od nekoliko milijardi eura.

Poslovni rezultat, prije posebnih stavki, iznosio je 8,5 milijardi eura, objavio je Volkswagen na osnovu preliminarnih podataka. To je 77 odsto više nego u prvom tromjesečju prošle godine, prenosi SEEbiz.

Ipak, investitore je zabrinulo to što je Volkswagen upozorio da je počeo osjećati uticaj rata u Ukrajini na lance snabdjevanja i cijene sirovina u prvom tromjesečju, a dugoročnije efekte na njegovo poslovanje teško je predvidjeti.

Snažan rast dobiti Volkswagen objašnjava snažnim operativnim razvojem.

Koncern nije prodao više automobila, nego je naprotiv, od januara do marta isporučio oko pola miliona automobila manje nego prošle godine u isto vrijeme, što je pad od 22 odsto.

Međutim, došlo je do povećanja potražnje za električnim automobilima, koji su u prvom tromjesečju prodali oko 99 hiljada jedinica.

“Potražnja za električnim vozilima je velika u cijelom svijetu, kao i knjige narudžbi”, rekla je vođa prodaje Hildegard Wortmann.

Prema njenim riječima, da nije bilo problema s isporukom potrebnih sirovina, broj isporučenih električnih automobila bio bi veći.

Bonus video: