Najsigurniji automobil u C-SUV segmentu

Svake godine Euro NCAP, evropska agencija za istraživanje bezbjednosti novih automobila, objavljuje listu vozila koja su ostvarila najbolji rezultat u svojoj klasi i njihov plasman u odnosu na konkurente.

25409 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ilustracija: Novi Nissan Qashqai
Foto: Ilustracija: Novi Nissan Qashqai

Nagrada se dodjeljuje na osnovu ukupne ocjene u sljedećim kategorijama: zaštita odraslih putnika, zaštita djece, sistemi prepoznavanja pješaka i aktivni sigurnosni sistemi. Najbolji automobil u klasi bira se na osnovu ostvarenih rezultata u tim kategorijama.

Evropski program procjene novih automobila (Euro NCAP) krunisao je novi Nissan Qashqai titulom najboljeg automobila 2021. godine u C-SUV segmentu.

Euro NCAP je dodijelio novom Qashqaiju 91% za zaštitu odraslih putnika i djece, što ga smješta u sam vrh njegove klase. Po prvi put u Nissanu za evropsko tržište, dodat je središnji vazdušni jastuk, kako bi se spriječio sudar glavama između vozača i suvozača u slučaju bočnog sudara, Qashqai je osvojio maksimalnih 16 bodova u testu bočnog sudara.

Gotovo maksimalnu ocjenu, 23,8 od mogućih 24, ostvario je za zaštitu djece, a maksimalnih 12 bodova osvojio je za provjeru ispravnog postavljanja dječjeg sjedišta.

Na testiranjima sigurnosti za bicikliste i pješake, Qashqai je ostvario rezultat od 70%. Nissan Qashqai opremljen je sa nekoliko aktivnih sigurnosnih sistema, među kojima i Inteligentnim sistemom kočenja u nuždi koji upozorava vozača i automatski koči ako prepozna opasnost od sudara sa drugim vozilom, pješakom ili biciklistom. Ovi sistemi su dio serijske opreme u svim nivoima opreme novog Qashqaija, a ne samo u onim najvišim.

Sigurnosni sistemi

Euro NCAP prioritet daje sprječavanju nesreća, pa najbolje ocjenjuje one tehnologije koje vozačima pomažu da izbjegnu sudar.

Zahvaljujući tehnologijama Nissanove inteligentne mobilnosti, Qashqai je i ovdje ostvario visoku ocjenu od 95%. Opremljen je sveobuhvatnim paketom naprednih tehnologija.

Nissan Qashqai
foto: Ilustracija: Head-up displej u novom Nissan-u Qashqai

Prvi je Nissan u Evropi opremljen head-up ekranom, koji vozaču omogućava provjeru brzine, rute navigacionog sistema i aktuelnog ograničenja brzine bez skretanja pogleda sa puta.

Inteligentna svijetla koja prilagođavaju oblik svjetlosnog snopa kako bi spriječila zasljepljivanje vozača koji nailaze iz suprotnog smjera, još jedan su primjer Qashqaijeve tehnologije koja povećava sigurnost.

Opremljen je i sistemom za nadzor mrtvog ugla koji prepoznaje vozila koja se nalaze van vozačevog vidnog polja u susjednoj traci i preuzima upravljanje kako bi vratio Qashqai u saobraćajnu traku i izbjegao opasnost. Upozorenje na nadolazeći saobraćaj pozadi takođe, pomaže u sprječavanju sudara pri izlasku sa parkinga.

Nissan Qashqai
foto: Ilustracija: Enterijer novog Nissan-a Qashqai

Novi Qashqai konstruisan je na Alijansinoj platformi CMF-C, izrađenoj od naprednih materijala upotrebom novih tehnika proizvodnje, koji je čine čvršćom, a pritom je sama konstrukcija 60 kg lakša od prethodnikove.

Novi Nissan Qashqai dostupan je odmah u Alliance salonima u Podgorici i Radanovićima. Za više informacija o novom Nissanu Qashqai i zakazivanje test vožnje, pozovite na brojeve telefona:

020/892-070 Alliance salon u Podgorici

032/520-444 Alliance salon u Radanovićima

Kako biste ostali u toku sa novostima vezanim za modele iz naše ponude zapratite naš instagram profil Alliance Crna Gora.

Cjelokupan izvještaj sa EuroNCAP-ovog testa novog Nissana Qashqai možete pogledati ovdje